Menu
Zoek

Wat geef ik mijn kind voor ontbijt, lunch en broodbeleg? (4 t/m 13 jaar)

Een gezond ontbijt en een gezonde lunch helpt je kind alle voedingstoffen binnen te krijgen die nodig zijn. Je kind is volop in de groei. Daarom is het belangrijk om bij het ontbijt en bij de lunch te eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Dan krijgt je kind alle producten en voedingsstoffen binnen die goed voor haar of hem zijn.

Het ontbijt geeft je kind weer energie na de nacht. De kans is ook kleiner dat je kind later op de ochtend trek krijgt in snoep of koek. De lunch geeft energie om de hele middag te leren en te spelen. Op deze pagina geven we inspiratie.

Hoeveel en welk brood?

Brood eten is goed voor kinderen. Je kind krijgt zo goede stoffen binnen. Denk aan koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer. Wat kan een kind elke dag eten?

  • Een kind van 4 t/m 8 jaar: ongeveer 2 tot 4 sneetjes
  • Een kind van 9 t/m 13 jaar: ongeveer 3 tot 6 sneetjes

Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Daarin zitten lekker veel vezels. Vezels zijn goed voor de darmen en de spijsvertering. In volkorenbrood zitten de meeste vezels. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli.

Wat is gezond broodbeleg voor je kind?

In de Schijf van Vijf staan de volgende goede keuzes voor het broodbeleg:

Gezonde keuzes uit de Schijf van Vijf

  • Zachte halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham
  • Hartig mager beleg. Bijvoorbeeld 20+ en 30+ kaas,
    20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, verse geitenkaas,
    ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
  • 100% notenpasta of 100% pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker
  • Hummus zonder zout
  • Vis, denk aan gebakken vette vis zoals zalm, bokking,
    heilbot en verse sardines. Of maak zelf een spread.
  • Heerlijk op brood: groente en fruit, zoals tomaat, komkommer,
    paprika, avocado, banaan, appel en aardbei
Tip: geef dubbele boterhammen, of wissel af en doe op iedere helft ander beleg.

Goede voorbeelden van broodbeleg voor je kind

Hier zie je een paar goede voorbeelden van broodbeleg. Ook zie je wat een normale hoeveelheid is voor op het brood.

Een paar goede voorbeelden van broodbeleg en normale hoeveelheden voor op brood.

  • Linksboven: zuivelspread met schijfjes aardbei en geraspte wortel met rozijnen.
  • Rechtsboven: notenpasta zonder toegevoegd zout en suiker met schijfjes komkommer en 30+ kaas met plakjes tomaat.
  • Linksonder: plakjes banaan en hummus zonder toegevoegd zout met reepjes paprika.
  • Rechtsonder: schijfjes appel en ei met kerstomaatjes.

Broodbeleg buiten de Schijf van Vijf

Deze belegsoorten staan buiten de Schijf van Vijf. Kies hier maximaal één keer per dag uit.

Hiervan kun je een keer per dag iets kiezen (dagkeuze )

  • Vegetarische smeerworst, vleeswaar zoals kipfilet of een plakje ham
  • Salades op brood zoals komkommersalade, farmersalade
  • Appelstroop, halvajam en honing, vruchtenhagel, hagelslag.
    Geef liever een product met minder suiker, zoals halvajam

Lees meer over broodbeleg voor volwassenen. Je vindt daar ook waarom een belegsoort een goede of minder goede keuzes is.

Voor de afwisseling: havermout, muesli, ei, yoghurt

Je kunt brood ook eens afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Of kies en andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en met weinig of geen toegevoegd suiker. Ook handig voor als je kind een slechte ontbijter is en nog geen brood wil in de ochtend. In dat geval kun je een deel van het ontbijt als eerste tussendoortje geven.

Bekijk 16 heerlijke en makkelijk te maken ontbijtrecepten.

Tips voor een rustige start van de dag

Last van ochtendstress? Onze tips voor een rustig ontbijt:

  • Neem de tijd voor ontbijt. Eet ook op schooldagen samen aan tafel voor een goede start.
  • Zet de wekker een kwartiertje eerder als het niet lukt om te ontbijten.
  • Zet ’s avonds alvast ontbijtspullen klaar.
  • Smeer ’s avonds alvast brood voor op school en leg het in de koelkast.
  • Zorg ervoor dat de schooltassen ’s avonds al ingepakt klaar staan.

Lunch op school

Bekijk onze voorbeelden van lekkere lunchtrommels

Vraag en antwoord

Waarom adviseren jullie ook voor kinderen magere of light-varianten van zuivel en vlees?

Als je je kind halfvolle of magere melkproducten en mager vlees (zoals kip of mager gehakt) geeft, dan krijgt je kind minder verzadigd vet binnen. Volle melkproducten (zoals volle melk, volle yoghurt, roomboter en 48+kaas) en vet vlees (speklap, gehakt, worst) bevatten vooral verzadigd vet, wat niet goed is voor de gezondheid. Ook bij kinderen verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

Kinderen zijn volop in de groei en hebben vetten nodig. Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren.  Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Geef ze vooral beleg en andere producten met onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in margarine, olijfolie, notenpasta, 100%pindakaas, vis en avocado.

Wat zijn light-producten en zijn ze gezond?

sluiten
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.