Ouderen kunnen beter geen voorverpakte gerookte zalm eten, vanwege de listeria-bacterie. Die kan een voedselinfectie veroorzaken. Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom is verse zalm die gebakken of gegrild is of mee wordt verwarmd in een gerecht wel veilig. Ook kan
voorverpakte gerookte zalm veilig gegeten worden als het vooraf verhit wordt,
bijvoorbeeld in de oven.
.
Listeria in vis
Kwetsbare groepen zoals senioren kunnen beter geen voorverpakte gerookte vis eten, zoals gerookte zalm, forel, paling of makreel. Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter. Kwetsbare groepen kunnen deze producten wel eten nadat ze zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.
Welke groepen zijn kwetsbaar?
Sommige bevolkingsgroepen zijn extra gevoelig voor voedselinfecties. Dit geldt voor ouderen, zwangeren, baby’s en jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand. Voor deze risicogroepen zijn goede hygiënemaatregelen extra belangrijk.
Producten die je beter kunt vermijden of alleen na verhitting:
- Rauwe dierlijke producten. Vlees, kip, vis, schaal- en schelpdieren en eieren die goed verhit of doorbakken zijn kunnen wel veilig gegeten worden. Let op: ook sommige vleeswaren zijn rauw, zoals filet américain of ossenworst.
- Rauwmelkse kazen en rauwe melk. Of er rauwe melk in het product is verwerkt, staat vermeld op het etiket. In het Frans is dat 'au lait cru'. Melk uit de winkel is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en dus veilig.
- Gekoelde gerookte vis, zoals gerookte zalm of paling.
- Rauwe kiemgroente zoals taugé.