Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde recepten om makkelijk te delen

De gezonde recepten op deze pagina kun je makkelijk in grotere hoeveelheden maken. Ze zijn eenvoudig te vervoeren in potten en bewaarbakjes. Ideaal als je iemand een gezonde maaltijd wilt brengen.
Deze recepten zijn gezond en makkelijk te delen met mensen die dat nu extra hard nodig hebben.

Zorg uit handen met een gezonde maaltijd

Wil je je (groot)ouders een plezier doen? Of ken je iemand die in de zorg werkt of een andere cruciale functie bekleedt? Met een gezonde maaltijd maak je altijd iemand blij en neem jij ook een stukje zorg uit handen.

Tips voor recepten (to go)

Op onze receptensite vind je zo'n 2.000 gezonde recepten en kun je eenvoudig zoeken op ingrediënt. Je kunt ook filteren op bijvoorbeeld type recept en bereidingstijd. Via het Menu van de Week krijg je wekelijks inspiratie voor gezonde recepten in je mailbox.

Hieronder hebben we voorbeelden van recepten op een rij gezet die makkelijk in grotere porties zijn te maken. Deze kun je in goed afsluitbare bakjes doen en vervoeren. Een dubbele portie maken kost weinig extra tijd en je hebt meteen iemand van een gezonde, voedzame maaltijd voorzien. Allereerst enkele tips:

  • Blijf gewoon gezond en gevarieerd eten met veel verse groente en fruit. Zoek hier recepten.
  • Heb je weinig tijd omdat je nu veel moet werken, of omdat je kinderen extra thuis zijn? Kijk hier voor makkelijke recepten die binnen 15 minuten op tafel staan.
  • Veel eten kun je makkelijk in grotere hoeveelheden maken, zoals pasta(sauzen), soepen en recepten met bonen. Het scheelt veel tijd als je (een deel van) een recept voor iemand maakt.
  • Ga je bijvoorbeeld soep of (pasta)saus vervoeren? Dan kun je wat minder water toevoegen. Dat scheelt gewicht om te sjouwen. Mensen kunnen dan thuis de rest van het water toevoegen bij het opwarmen. Voeg er eventueel rijst of pasta aan toe om de soep extra te vullen, en/of serveer er (oud) brood bij.
  • Ga je het recept in de koelkast of diepvries bewaren? Zet de pan of de bewaarbakjes/potten met het bereide eten in een bak koud water. Zo koelt het eten sneller af. Laat eten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Bewaar bereid eten en restjes goed afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast. Verhit eten altijd door en door voordat je het opeet. Extra belangrijk voor ouderen en andere kwetsbare groepen! Meer tips over veilig eten.
  • Nies of hoest niet boven eten om te voorkomen dat je ziekmakers verspreidt via eten. Moet je niezen of hoesten tijdens het eten of het klaarmaken van eten? Nies/hoest aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).

3x maaltijdsoep-recepten

Minestrone

Italiaanse maaltijdsoep met pasta

Indiase linzensoep

Met knolselderij en tomaten

Erwtensoep

De winterse klassieker

3x bonenrecepten

Chili con carne

Een pittig eenpansgerecht

Chili sin carne

Klassieker zonder vlees

Bloemkoolcurry met kidneybonen

Kruidig kooltje

3x Oosterse recepten

Nasi goreng met komkommersalade

Must-cook voor elke thuiskok

Bami goreng

Eenvoudig te bereiden

Spitskool en tempé geroerbakt met noedels

Klaar in een handomdraai

3x pastarecepten

Spaghetti met Bolognesesaus

Ouderwets lekker

Spaghetti al tonno

Ansjovis voor extra pit

Penne met groente, paddenstoelen en noten

Voor al jouw favoriete groenten