Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Oppassen op je kleinkind: Tips voor opa's en oma's

Als opa of oma wil je uiteraard goed zorgen voor je kleinkinderen. Zeker als je regelmatig oppast. Gezond eten hoort erbij. Maar genieten van eten, samen koken en eten natuurlijk ook. Hoe geef jij 'gezond' door? Op deze pagina geven we een paar ideeën.

kleindochter koken met oma

De ingrediënten voor het goede voorbeeld

  1. ‘Doe wat ik doe’ werkt beter dan ‘doe wat ik zeg’. Dat wil zeggen: laat zien dat jij gezond eet en drinkt en daarvan geniet. Neem je bijvoorbeeld regelmatig fruit tussendoor, dan wil je kleinkind dat ook eerder.
  2. Je kleinkind verleiden met gezonde keuzes. Zet bijvoorbeeld partjes fruit op tafel, geef bij lekkere trek vaker wat snackgroente en bied standaard thee zonder suiker of water aan bij dorst.
  3. Gezellig aan tafel eten. Zo heb je aandacht voor je eten en voor elkaar. Leg de nadruk niet op het ‘moeten eten’, maar maak er een ontspannen moment van.

Tip: maak afspraken over de regels rondom snacks en snoep met je eigen kind.

'De kleine keukenhulp': recepten om samen te maken

In het kookboek ‘De kleine keukenhulp’ staan heerlijke recepten die leuk zijn om zelf of samen met je ouders te maken. Vol met voor-, hoofd- en nagerechten om van te smullen. Leuk voor het hele gezin!

Bekijk hieronder het volledige inkijkexemplaarNaar buiten

Met eetuitjes kun jij je kleinkind bewust maken van het eten op hun bord. Er zijn bijvoorbeeld regelmatig open dagen op boerderijen. Zo kun je een kijkje achter de schermen nemen bij een appelkwekerij of een melkveebedrijf. Ook leerzaam: maak samen een kleine moestuin in een stukje tuin of in een balkonbak. Zo leren ze hoe eten groeit.

Alles over kinderen en eten

Wil je meer weten over kinderen en eten? Van de eerste hapjes tot in de puberteit: voor elke periode geven we adviezen over gezond eten. Met vele extra’s, zoals tips, quizzen, dagmenu’s, traktatiekaarten en filmpjes.