Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezond de feestdagen door: zo voorkom je decemberkilo's

Tijdens de feestdagen liggen verleidingen op de loer. Veel eten, uitgebreide ontbijtsessies en wat te denken van kerstkransjes en oliebollen? Zo voorkom je extra kilo’s tijdens de feestdagen!

1. Voorkom overeten en luister naar je lichaam

Meer is niet altijd beter. Zeker tijdens de feestdagen kan je meer eten je eigenlijk zou willen. Luister daarom goed naar je lichaam. Als je voldaan bent, stop dan met eten. Je vervelend voelen omdat je te veel hebt gegeten, kan een domper zijn op de feestvreugde.

2. Minder gangen, kleinere porties

Organiseer jij het diner? Bij de planning kun je overeten al voorkomen. Bedenk minder gangen en ga voor kleinere porties. Zorg ook dat je veel groente in de gerechten verwerkt. Kies voor caloriearme gerechtjes en koop niet te veel calorierijke tussendoortjes, zoals chocolade kerstkransjes.

3. Houd je gewone ritme aan

Veel mensen wijken tijdens de feestdagen af van hun normale ritme. Probeer ook tijdens de feestdagen het ritme van 3 maaltijden per dag aan te houden: ontbijt, lunch en avondeten. Maaltijden overslaan omdat je bijvoorbeeld een grote lunch verwacht, kan ertoe leiden dat je meer tussendoortjes eet. Door regelmatig te blijven eten, kom je minder snel in de verleiding.

4. Zet overheerlijke, caloriearme recepten op het menu

Ga je zelf koken? Verzin kerstrecepten die je kunt maken met magere ingrediënten. Laat je bijvoorbeeld inspireren door het kerstmenu van het Voedingscentrum. Gebruik liever zure room dan crème fraîche. Ook magere spekblokjes bevatten veel minder calorieën dan gewone spekblokjes. Dat geldt ook voor de magere kaassoorten zoals 30+-kaas of hüttenkäse. Ook van producten zoals mayonaise zijn minder vette varianten te koop, zoals frietsaus. Je kan natuurlijk ook zelf je eigen gezondere sausjes of dips maken. En serveer vooral ook veel verschillende groenten!

5. Kleine happen, kleine slokjes

Eten met kleine happen kan veel verschil maken. Door met een kleine lepel te eten en goed te kauwen eet je langzamer. Hierdoor voel je je sneller vol. Dit heeft mogelijk te maken met de tijd die het eten in je mond blijft. En kies bijvoorbeeld ook eens voor een kleiner glas. In frisdrank, sap en alcoholische dranken zoals bier en wijn zitten namelijk veel calorieën. Door een kleiner glas te kiezen krijg je minder energie binnen.

6. Beweeg

Tijdens de feestdagen heb je misschien geen vast beweegpatroon, maar er zijn genoeg andere manieren om actief bezig te zijn. Een mooie winterwandeling of een fietstocht bijvoorbeeld. Kom maar van die bank af! Meer weten over bewegen? Check deze pagina.