9 tips - eten koken
1. Was groente en fruit grondig
Was groente en fruit voor gebruik altijd grondig onder stromend water. Daarmee verwijder je vuil en stof en eventueel aanwezige ziekmakende bacteriën.
2. Kook met gezonde bereidingstechnieken
Gezonde bereidingstechnieken zijn koken, stomen en bereiden in de oven. Daarvoor wordt geen olie of boter gebruikt. Ook kun je bakken, braden en frituren met gezonde vetten. Bij deze bereidingswijzen trekt wel een gedeelte van het vet in het product, waardoor er meer calorieën in zitten.
3. Kies voor olie of een vloeibaar bak- en braadproduct
Voorbeelden van oliën geschikt om in te bakken zijn arachideolie, koolzaadolie, zonnebloemolie of olijfolie (extra vierge kan minder goed tegen hoge temperaturen). Olie die ‘niet van koude persing’ is, is geschikt voor verhitting. Ook halvarine is ongeschikt om in te bakken, omdat er veel water in zit. Kijk bij twijfel op de verpakking.
4. Kook met weinig water
Koken in een klein laagje water, zodat het niet droogkookt, is voldoende. Daardoor blijven ook meer vitamines behouden. Aardappels en groenten kunnen prima koken in een klein laagje water. Pasta, rijst en eieren kun je laten nagaren, door het vuur uitzetten 2 minuten nadat het water begint te koken.
5. Neem een kleinere pan mét deksel
Kleinere oppervlakten zorgen voor minder warmteverlies. Hetzelfde geldt voor een deksel op de pan. Zorg daarom dat je de deksels op de pannen doet, of gebruik een snelkookpan.
6. Kook op half of laag gas
Koken op half of laag gas levert een energiebesparing op van 45 tot 80%. Het duurt wel iets langer voor je eten gaar is.
7. Gebruik regelmatig de magnetron
Eten verhitten in de magnetron gaat sneller dan op een pit en kost het minste energie.
8. Ontdooi producten eerst in de koelkast
Plaats vlees of groente uit de diepvries een dag van tevoren in de koelkast. Zo ontdooi je het veilig en het scheelt in energieverbruik van de koelkast. Dek het product altijd goed af.
9. Verhit eten door en door
Door je eten goed te verhitten dood je bacteriën, ook de schadelijke. Verhit warm eten dus door en door; vooral vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren. Schep je eten tussendoor om als je het opwarmt in de magnetron, om de hitte te verdelen. Meer tips
De lekkerste recepten
Het Voedingscentrum heeft een receptensite met meer dan 2.000 recepten. Bekijk onze
receptensite en word ook gratis lid van onze
wekelijkse nieuwsbrief, met gerechten voor elke dag.