Menu
Zoek

Veilig verhitten: van bacteriën tot fijnstof

Als je eten voldoende verhit, voorkom je dat je ziek wordt. Zorg ervoor dat vlees en vis goed gaar zijn als je het eet, zodat bacteriën en eventuele ziekteverwekkers dood zijn. Voorkom dat je eten aanbrandt. Zet tijdens het koken de afzuigkap aan om zo weinig mogelijk fijnstof binnen te krijgen.

Tip 1: Verhit rauw vlees, rauwe vis, eieren en kiemgroenten goed

Verhit je eten altijd goed. Vooral in rauw vlees, rauwe vis, eieren en ook in kiemgroenten kunnen ziekteverwekkers voorkomen.

Tips om goed te verhitten:

  • Verhit rauw vlees door en door. Draai het vlees regelmatig om.
  • Voor bewerkt vlees (gemarineerd, gesneden of gemalen) zoals worst, hamburger, spiesjes en gehakt geldt: controleer of het volledig is gegaard voor je het opeet. Alleen vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk of varkenshaas, kan je rosé eten. Maar doorbakken is altijd de meest veilige keuze.
  • Verhit eieren goed, zodat ook het wit gestold is. Gebruik liever geen rauwe eieren in gerechten die niet meer worden verhit, zoals bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise. Dat geldt vooral voor ouderen, zwangeren, kleine kinderen en mensen met een verminderde weerstand.
  • Verhit ook vis en schaal- en schelpdieren goed. Vooral schaal- en schelpdieren kunnen ziekteverwekkers bevatten. Door deze te koken of mee te bakken voorkom je dat je ziek wordt.
  • Ook op kiemgroente, zoals taugé, kunnen ziekteverwekkers voorkomen. Door kiemgroente onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd, worden alle bacteriën gedood.

Tip 2: Verhit restjes door en door

Soms houd je eten over, bijvoorbeeld om de dag erna weer te eten. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Schep het goed om tijdens het verhitten.

Warm kliekjes liever niet voor een tweede keer op. Je hebt dan meerdere keren dat het eten op kamertemperatuur komt. Dan kunnen bacteriën uitgroeien.

Warm jij je restje op in de magnetron? Soms blijven er dan delen koud. Daarin kunnen nog bacteriën zitten waar je ziek van kunt worden. Zorg dus dat je eten goed verhit en regelmatig omschept. Bekijk al onze tips voor het gebruiken van de magnetron.

Tip 3: Bak goudgeel, let op verbranden

Als je aardappels of friet maakt of bijvoorbeeld een tosti, dan kan de stof acrylamide ontstaan. Bij grote hoeveelheden kan deze stof schadelijk zijn. Door niet bruin maar goudgeel te bakken, krijg je minder acrylamide binnen. Bekijk het hele voedingsadvies voor acrylamide.

Zitten er zwarte randjes of korstjes aan je eten? Snijd die weg. Naast acrylamide kunnen er dan ook PAK’s inzitten. Dat zijn kankerverwekkende stoffen die ontstaan bij aanbranden. Lees het voedingsadvies om PAK’s te voorkomen.

Tip 4: Zet de afzuigkap aan tijdens het koken

Vooral bij bakken en braden ontstaat fijnstof. Het kan tot 5 uur in huis blijven hangen. Fijnstof bestaat uit een mix van vloeibare en vaste deeltjes in de lucht, die zo klein zijn dat je ze kunt inademen. Als je fijnstof inademt kun je last krijgen van je ogen, keel, neus en luchtwegen. Na lange tijd kan het leiden tot schade aan longen en hart- en bloedvaten.

Tips voor minder fijnstof in huis:

Tip 5: Verhit sojabonen en paddenstoelen

In sommige peulvruchten en groente zitten plantengifstoffen. Deze breken gedeeltelijk af bij verhitten. Daarom zijn ze verhit veiliger om te eten dan rauw. Het gaat om:

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.