Op rauw voedsel, vooral vlees, kip en vis, kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten. Dat noem je kruisbesmetting. Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen, is kruisbesmetting te voorkomen.
Wat is kruisbesmetting?
Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. Kruisbesmetting ontstaat bijvoorbeeld zo:
- Door met dezelfde vork rauw vlees in de pan te leggen en daarna gare groente te proeven.
- Als je vlees na het braden teruglegt op het bord waarop je het rauwe vlees hebt gekruid.
- Bacteriën kunnen via handen op het eten terecht komen. Bijvoorbeeld als je handen afdroogt aan een vuile handdoek.
- Er komt druipvocht vrij. Druipvocht is vocht wat uit vlees, kip of vis komt, bijvoorbeeld bij het ontdooien.
Tip 1: Kruisbesmetting voorkomen bij het winkelen
Zorg dat eventueel druipvocht niet op andere boodschappen kan komen. Zorg dat rauw vlees, kip of vis niet kan lekken. Is dit wel het geval? Houd het dan gescheiden van je andere boodschappen. Bijvoorbeeld door ze in een goed afgesloten plastic zakje te doen.
Tip 2: Kruisbesmetting voorkomen in de koelkast
-
Plaats rauw vlees, kip of vis goed afgesloten onder in de koelkast.
- Laat bevroren vlees, kip of vis ontdooien in de koelkast goed afgedekt op een bord. Voorkom dat druipvocht op andere producten kan komen.
- Bewaar eten en kliekjes goed afgesloten in de koelkast op de juiste plek. Lees meer bij Veilig koelen en bewaren.
Tip 3: Kruisbesmetting voorkomen bij het koken
- Gebruik schone hulpmiddelen en materialen zoals handdoeken, snijplanken, vaatdoekjes. Vervang een snijplank als deze vol zit met groeven, want dan kun je hem niet meer goed schoonmaken.
- Gebruik verschillende snijplanken. Bijvoorbeeld één voor rauw vlees of vis en een andere om de groenten te snijden. Gebruik ook verschillende messen, vorken en borden om rauw en gaar gescheiden te houden. Of was ze tussendoor goed af met heet water.
- Houd rauwe producten altijd goed gescheiden van bereide producten.
- Zet de gft-bak bij voorkeur buiten neer. Zorg in elk geval dat deze goed is afgesloten.
- Bekijk de tips die we geven bij Veilig wassen, bijvoorbeeld goed je keukenmaterialen en handen wassen helpt ook tegen kruisbesmetting.