Op rauw voedsel, vooral vlees, kip en vis kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten. Wat kun je doen om een voedselinfectie te voorkomen?
Let op met rauw vlees, rauwe kip en
rauwe vis
- Houd rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis goed gescheiden van ander eten.
- Plaats rauw vlees, kip of vis goed afgedekt onder in
de koelkast.
- Laat bevroren vlees, kip of vis ontdooien in de
koelkast goed afgedekt op een bord. Voorkom dat druipvocht op andere producten
kan komen.
- Bewaar levensmiddelen
en kliekjes goed afgesloten in de koelkast.
Gebruik verschillende
snijplanken en messen
- Gebruik verschillende snijplanken. Bijvoorbeeld één
voor rauw vlees of vis en een andere om de groenten te snijden of een broodje
te smeren.
- Spoel materiaal, zoals een snijmes, een vork of een
bord dat met rauw vlees in aanraking is geweest, af met heet water en zet het
vervolgens bij de afwas. Wanneer dezelfde materialen meteen weer voor iets
anders worden gebruikt, was ze dan eerst af met sop en heet water.
Lees meer over kruisbesmetting.