De hele dag door kom je met bacteriën en virussen in aanraking. Daarom is het belangrijk om je handen elke dag regelmatig te wassen. Was ook groente en fruit goed, en maak je snijplanken en keukengerei goed schoon.
Tip 1: Was je handen
Was je handen zeker voor het eten en voordat je eten klaarmaakt. Maar ook na het aanraken van rauw vlees en ei en rauwe groente, na toiletbezoek, na het verschonen van baby’s en na het aanraken van (huis)dieren.
Was je handen met zeep en stromend water. Maak ook tussen de vingers en onder de nagels schoon. Spoel na het wassen de handen goed af. Droog je handen af met een schone, droge handdoek of papier. Lees meer over handen wassen.
Tip 2: Gebruik schoon keukengerei
Spoel een snijplank en mes waarmee rauw vlees is gesneden af met heet water. Zet ze daarna bij de afwas of in de vaatwasser. Gebruik je de snijplank direct voor iets anders, was hem dan eerst af met afwasmiddel en heet water. Hetzelfde geldt voor ander keukengerei dat in aanraking komt met rauw vlees. Lees meer bij veilig voedsel scheiden.
Tip 3: Vervang vaatdoekjes elke dag
Natte vaatdoekjes, keukendoeken en afwassponsjes zitten vol met bacteriën. Als die met eten in aanraking komen, kun je ziek worden.
Tips:
- Verschoon vaatdoekjes elke dag.
- Was vaatdoekjes op 60 °C in de (vaat)wasmachine. Dit doodt de bacteriën. Of verhit een nat vaatdoekje in de magnetron. Doe dit 1 minuut op de hoogste stand. Laat daarna goed drogen.
- Gebruik eerst keukenpapier op plekken waar het heel vies is.
- Gebruik schone handdoeken en theedoeken. En was gebruikte doeken op 60 °C.
- Hang natte doeken uit, zodat ze kunnen drogen.
- Gebruik een afwasborstel en liever geen afwassponsje. In een afwassponsje blijven veel bacteriën zitten.
Tip 4: Was groente en fruit onder stromend water
Op rauwe groente, rauw fruit en verse kruiden kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en e. coli. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Voorkom dit door groente en fruit goed te wassen onder stromend water.
Ongewassen groente die voorverpakt is, moet ook nog gewassen
worden. Bijvoorbeeld sla en spinazie is vaak al wel gewassen. Nogmaals wassen
is dan niet nodig.
Lees ook: