Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Handen wassen

Regelmatig en op de juiste manier handen wassen kan veel infecties voorkomen.

De hele dag door kom je met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Via je handen kunnen deze op het voedsel terechtkomen en zo besmetting veroorzaken.

Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.

Waarom is handen wassen belangrijk?

Het is belangrijk om regelmatig en op de juiste manier de handen te wassen. Dit kan besmetting met bacteriën en virussen, en daardoor ook mogelijk ziekte, voorkomen.

De hele dag door kom je met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Op de handen zitten dan ook altijd bacteriën en virussen. Door voedsel aan te raken, kunnen er bacteriën op het voedsel terechtkomen. Via de handen kunnen bacteriën en virussen worden overgebracht van het ene naar het andere voedingsmiddel. Ze kunnen verder terechtkomen op schalen, bestek, aanrecht, koelkastdeur of de knoppen van het fornuis.

Hoe kan ik het beste mijn handen wassen?

De beste manier om je handen te wassen is:

  • Was je handen onder stromend water.
  • Gebruik hierbij vloeibare zeep.
  • Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels (zie het figuur hieronder).
  • Spoel je handen goed af.
  • Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek.  

Het gebruik van een papieren wegwerphanddoek is het meest hygiënisch. Onder ringen kunnen zich op de huid bacteriën ophopen. Ringen kunnen daarom het beste afgehaald worden voor het handen wassen.

Desinfecterende zeep gebruiken is niet nodig. Wassen met water en zeep is voldoende. Lees hier waarom handen wassen met  desinfecterende zeep niet nodig is, en in welke gevallen het wel nuttig kan zijn.

Als er geen stromend water aanwezig is, dan is het gebruik van een desinfecterende handgel op alcoholbasis een alternatief. Dit werkt alleen als er geen zichtbaar vuil aan de handen zit.

Wanneer moet ik mijn handen wassen?

Het is aan te raden de handen te wassen: 

  • voor het klaarmaken van voedsel
  • voor het eten
  • na contact met rauw vlees, vis en gevogelte
  • na contact met rauwe groente
  • na contact met rauwe eieren, bijvoorbeeld bij het breken van eieren 
  • na hoesten of niezen, zeker bij het koken
  • na gebruik van toilet
  • na contact met de afvalbak
  • na contact met (huis)dieren
  • na contact met vuil textiel
  • na het verschonen van de baby 

Wen ook kinderen aan om regelmatig de handen te wassen. Bijvoorbeeld na het gebruik van het toilet, na het aaien van huisdieren of dieren op de kinderboerderij, na het buitenspelen in de zandbak en voor het eten.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.