Smaaklessen
Smaaklessen is het lesprogramma over eten en smaak voor de basisschool. Door te proeven, ruiken, voelen, horen en kijken verkennen kinderen hun eten. De lessen hebben verschillende thema’s. Voor elke groep (1 t/m 8) is er een les rond het thema koken. Het lesmateriaal is gratis beschikbaar via het lesportaal Chef!. Meer over Smaaklessen.
Smaakmissies
Ook via Smaakmissies kun je koken in de klas. Er zijn verschillende modules die zich richten op producten als fruit, drinken, brood en vetten. Bij elke smaakmissie hoort ook een kookopdracht. Zo kun je broodmonsters bakken (groep 1-2), de moestuin induiken (groep 1-4) of bonenburgers maken (groep 7-8). Meer over Smaakmissies.
Kok in de Klas
Ieder jaar kun je je als school opgeven voor Kok in de Klas. Dat doe je samen met een kok die een kookles kan geven op jouw school. Vervolgens ontvang je als school een gratis boodschappenpakket en lesmateriaal. De kookles is bedoeld voor kinderen van groep 6, 7 en 8.
De kookles is (gedurende het hele jaar) ook online beschikbaar, met handleidingen en een video waarin kok Ramon Beuk laat zien hoe je zijn recept Olé Tabouleh (een salade met bulgur en diverse groenten) maakt. Voor de online kookles koop je als school zelf de ingrediënten voor het recept. Meer over Kok in de Klas.
Student in de klas
Bassischolen in de provincie Utrecht kunnen een kookles aanvragen die gegeven wordt door studenten Minor Voeding van de Hogeschool Utrecht. Deze studenten krijgen een gastles van Maryam Ismaili Shekoh, chef van het Voedingscentrum, ter voorbereiding op de kookles.
De kookles is bedoeld voor kinderen van groep 6,7 en 8. Samen met de studenten gaan ze praktische vaardigheden oefenen als snijden, wassen, mengen en koken. Als school koop je zelf de ingrediënten voor de kookles.
Voor meer informatie en aanmelden, stuur een mail naar Marlijn van den Berg via marlijn.vandenberg@hu.nl.
Superchefs
SuperChefs is een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7/8). Ze ontdekken hoe gezond, lekker en gemakkelijk koken kan zijn. De jonge koks leren hoe ze zelf een gezonde maaltijd kunnen klaarmaken en iets voor tussendoor. Het programma is een verdieping van Smaaklessen en ook geschikt voor de bso. Meer over Superchefs.
Fruit & Veggie challenge
Met de Fruit & Veggie Challenge van EU-Schoolfruit leren leerlingen meer over de gezondheidsvoordelen, herkomst, duurzaamheid en smaak van fruit en groente. Binnen het lespakket zijn er verschillende verdiepingsopdrachten, waarvan er 2 op koken zijn gericht. Bij de opdracht ‘Watermeloenspektakel’ wordt er een fruitsalade gemaakt, bij de opdracht ‘Appel schieten’ wordt er een appelsnack gemaakt. Meer over Fruit&Veggie challenge.
Smaakplezier op de bso
Koken op de bso? Dan kun je inspiratie vinden in de lesmap Smaakplezier op de bso. Hierin staan 100 activiteiten om kinderen (4 t/m 12 jaar) zelf te laten experimenteren met eten. De activiteiten zijn verdeeld over zes thema’s. Een van de thema’s is ‘Koken is kikkûh!’. Bestel Smaakplezier op de bso.