Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voortgezet onderwijs

School is dé plek om jongeren bewust te maken van gezonde en duurzame voeding. Dat kan door les te geven over voeding, maar ook door school een plek te laten zijn die gezonde en duurzame keuzes stimuleert. Bijvoorbeeld via schoolmaaltijden en een gezonde kantine.

Op deze pagina vind je volop informatie en inspiratie om in het voortgezet (speciaal) onderwijs met goed eten aan de slag te gaan. Jong geleerd is oud gedaan!

Aan de slag met voedseleducatie

Als school kun je meehelpen aan een gezonde start door les te geven over voeding. Ga aan de slag met ons stappenplan voor voedseleducatie, kom meer te weten over lesmaterialen die je kunt gebruiken en lesactiviteiten die je kunt inzetten. Kijk wat bij jouw school past.

Starten met voedseleducatie

Volg de 6 stappen en maak van voedseleducatie op jouw school een succes! Bij elke stap geven we tips en uitleg.

Lesmaterialen

Als je structureel aandacht wilt besteden aan voeding in de les, dan zijn er verschillende opties. Bijvoorbeeld het lespakket Weet wat je eet.

Lesinspiratie

We bieden ook ideeën voor lesactiviteiten over gezond, duurzaam en veilig eten. Waar ga jij mee aan de slag?

Koken op school

Ga je koken met je leerlingen? Bekijk de vele handige tips, lekkere recepten en inspiratie om gezond, duurzaam en veilig te koken op school.

Suikerklontjesposter

Deze handige poster kun je inzetten ter ondersteuning van lessen over gezonde en duurzame voeding, of bij Lichamelijke Opvoeding.

Onderwerpen profielwerkstuk

We bieden ideeën voor scholieren, voor profielwerkstukken over gezond, veilig en duurzaam eten. Mét handige linkjes!

School als gezonde en duurzame omgeving

Met de inrichting van de school kun je jongeren laten zien wat goed eten is. Bijvoorbeeld door in de kantine en automaten gezonde en duurzame producten aan te bieden. We bieden alles wat je als school nodig hebt om aan de slag te gaan: van richtlijnen tot ervaringsverhalen.

De Gezonde Schoolkantine

Op deze pagina vind je alles om aan de slag te gaan met een gezonde en duurzame kantine of om daarin volgende stappen te zetten.

Maak een goede start

Wil je weten waarom een gezonde schoolkantine belangrijk is en hoe je kunt starten? Bekijk dan ons handige webinar.

Doe je ook mee?

Teken de Ambitieverklaring en ga aan de slag. Je krijgt gratis intensieve begeleiding van een van onze adviseurs Eetomgevingen.

Gezonde maaltijden op school

Gezond eten geeft jongeren energie om te groeien, leren en bewegen. Wil je schoolmaaltijden organiseren in het voortgezet onderwijs? Wij hebben alles voor je op een rij gezet om aan de slag te gaan.

Schoolontbijt of schoollunch

Zie jij leerlingen die hun schooldag beginnen met een lege maag? Of wil je aan de slag met schoollunches? Wij geven je graag inspiratie en tips voor gezonde maaltijden op school.

Aanmelden voor financiering

Als school kun je een aanvraag doen bij het Programma Schoolmaaltijden om in aanmerking te komen voor financiering voor schoolmaaltijden. Op hun website vind je alle informatie.

Meer informatie

Leerplankader voeding

Wil je leermiddelen over voeding gaan ontwikkelen? Het SLO-leerplankader Voeding biedt handvatten.

Maak een schoolbeleid

Gezondheid verdient een structurele en blijvende aandacht binnen de school. Neem het daarom op in het schoolbeleid.

Vignet Gezonde School

Ben je als school aantoonbaar bezig met gezondheid? Dan kun je het Vignet Gezonde School aanvragen.