Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Profielwerkstuk: onderwerpen over voeding

Op deze pagina vind je allerlei onderwerpen die leuk kunnen zijn voor het profielwerkstuk. We bieden per profielwerkstukonderwerp volop achtergrondinformatie.

Ga je buiten deze site opzoek naar info? Lees dan Hoe herken je betrouwbare informatie over voeding op internet?


Wat is voedingswetenschap?

De voedingswetenschap probeert de verbanden tussen voeding en gezondheid te ontrafelen. Wat voor een soorten onderzoek bestaan er? En hoe weet je of conclusies betrouwbaar zijn? Maak je een profielwerkstuk over voeding, dan is het altijd goed om hier meer over te lezen. Ook als het niet je hoofdonderwerp is.

Hoe is de Schijf van Vijf ontstaan?

De Schijf van Vijf is hét voorlichtingsmodel over voeding in Nederland. Het laat zien hoe je gezond en duurzaam eet. Waar is allemaal rekening mee gehouden?

Hoe ontstaat overgewicht?

Ongeveer de helft van de volwassen en ruim een tiende van de kinderen (tussen 4 en 18 jaar) heeft overgewicht in Nederland. Hoe kan het dat zoveel mensen in deze tijd te zwaar zijn?
Meer informatie

 

 

sluiten

Is suiker ongezond?

Maakt suiker je dik? Raak je eraan verslaafd? Krijg je er suikerziekte van? Internet staat er vol mee. Maar is suiker nou echt zo slecht?

Wat zijn de effecten van zout op de gezondheid?

Zout heb je nodig, maar te veel: dat is niet zo best voor de gezondheid. Je kan er een hoge bloeddruk van krijgen bijvoorbeeld. Wat doet zout allemaal met je gezondheid?

Meer informatie

Wat is het microbioom?

In en op ons lichaam bevinden zich veel minuscule 'beestjes', namelijk bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Wat doet dit microbioom toch in ons lichaam?

Meer informatie
sluiten

Wat is de relatie tussen voeding en diabetes type 2?

Gezond eten en een gezond gewicht is superbelangrijk als je diabetes type 2 hebt. Waarom is dat? En kun je diabetes type 2 ook voorkomen?

Meer informatie
sluiten

Hoe ziet een gezonde schoolkantine eruit?

In een gezonde schoolkantine vind je volop gezond eten en drinken. De gezonde keuzes springen ook gelijk in het oog. Waar voldoet een gezonde schoolkantine aan? Is jouw schoolkantine gezond?

Meer informatie
  • Factsheet Richtlijnen Gezondere Kantines:

sluiten

Hoe kun je duurzamer eten?

Klimaat is een hot topic. Wat je eet en drinkt heeft ook invloed op het milieu. Zo helpt het om minder dierlijk en meer plantaardig te eten. Maar er is nog veel meer wat je kunt doen. Hoe zit dat?

Wat zijn de voor- en nadelen van vegetarisch en veganistisch eten?

Minder vlees eten is goed voor de gezondheid en voor het milieu. Maar is het ook goed om helemaal geen vlees meer te eten? Of om alle dierlijke producten te laten staan?

Is voedselverspilling een probleem?

Naar schatting wordt in de wereld een derde van het voedsel verspild. In Nederland gaat het om ongeveer 2 miljard per jaar. Is dat veel? En is het mogelijk om verspilling te voorkomen?

Meer informatie

Zijn zoetstoffen slecht voor je?

Er zijn verhalen in omloop die mensen waarschuwen voor zoetstoffen. Maar zijn die waarschuwingen terecht? Of gaat het om hardnekkige fabels?

Is acrylamide slecht voor je?

Acrylamide is een stof die je via voeding binnen kunt krijgen. Hoe ontstaat acrylamide? Is acrylamide schadelijk?

Meer informatie

Zit er voor jou geen interessant profielwerkstuk onderwerp tussen?

Zoek dan verder naar onderwerpen in onze website en bekijk vooral onze factsheets.