- Geef vooral informatie in plaats van het verbieden van iets. Voorbeeld: geef niet aan dat je geen wit brood mag eten, maar benoem de voordelen van volkorenbrood (het vult en er zitten goede stoffen in).
- Het gaat niet om het ideale plaatje, een stap richting gezond eten en drinken kan ook mooi zijn. Laat zien hoe kleine aanpassingen haalbaar zijn en geen grote veranderingen vereisen.
- Benadruk wat mensen al positief doen in hun eetgewoonten of wat er gedaan kan worden, in plaats van vooral aandacht te geven aan zaken die beter kunnen en die moeten veranderen.
- Positieve boodschappen maken de drempel naar gezonde voeding kleiner.
- Stel jezelf kwetsbaar op, wellicht haal jij het ook niet om elke dag gezond te eten, maar vertel wat jou helpt.
- Praat in de ‘we’-vorm, dat creëert een groepsgevoel en verhoogt de betrokkenheid.
- Probeer tijdens oefeningen de deelnemers individueel of in kleinere groepjes verder te begeleiden of aan te moedigen.
- Gezonde voeding niet voor iedereen prioriteit, maar gaat het bijvoorbeeld om het voeden van je kind omdat je kind niks lust.
- Mensen kunnen last hebben van chronische stress, bijvoorbeeld door armoede of ziekte. Ook dan heeft gezond eten wellicht niet de prioriteit. Het is goed om daar rekening mee te houden. Voor sommige mensen kan het wel moeilijk zijn om hierover te praten, of is er schaamte. Respecteer dat ook.
- Houd rekening met verschillende culturen en zorg voor culturele uitwisseling waar deelnemers kunnen delen en leren over elkaars culinaire tradities en gezonde eetgewoonten.
Bekijk de webpagina Diversiteit in de praktijk voor meer informatie over omgaan met chronische stress, cultuursensitief werken, praten over gewicht en over rekening houden met ieders gezondheidsvaardigheden.
sluiten