Menu
Zoek

Gezond en duurzaam eten

Laatst aangepast: augustus 2024

Overal waar je komt

Het Voedingscentrum stimuleert dat eetomgevingen zó zijn ingericht dat de gezonde en duurzame keuze volgens de Schijf van Vijf vanzelfsprekend is voor iedereen. We ondersteunen daarvoor partijen bij het toepassen van de Richtlijn Eetomgevingen. Ook bieden we verschillende tools en materialen. Op deze pagina vind je een overzicht van omgevingen waar we het verschil maken, op locatie en als kennis- en implementatiepartner.

1.200 v(g)o- en mbo-scholen bieden gezonde en duurzame keuzes

Van alle Nederlandse v(g)o- en mbo-schoollocaties waar jongeren eten en drinken kunnen kopen is 66% actief bezig met een gezonde en duurzame kantine. Dat zijn zo'n 1.200 schoollocaties! Sinds 2003 begeleiden we scholen hierbij vanuit het programma De Gezonde Schoolkantine.

Medewerkers bij het Rijk kunnen gezond en duurzaam eten op het werk

Vrijwel alle bedrijfsrestaurants van de Rijksoverheid voldoen aan het Overheidsniveau Gezonde Catering op basis van de Richtlijn Eetomgevingen. Wij adviseren cateraars bij het realiseren van een gezonder en duurzamer aanbod voor mensen die bij het Rijk werken.

30.000 justitiabelen krijgen gezond en duurzaam eten aangeboden

De maaltijdleveranciers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) volgen de Richtlijnen Schijf van Vijf. Dagelijks krijgen alle justitiabelen gezonde en gevarieerde voeding aangeboden. Wij hebben de DJI geadviseerd bij de criteria waar de maaltijdleveranciers aan moeten voldoen.

Het Voedingscentrum als kennis- en implementatiepartner

Bij verschillende initiatieven zijn we betrokken als kennispartner en ondersteunen we bij de implementatie van de Richtlijn Eetomgevingen. Met onze ondersteuning stellen we deze initiatieven in staat om aan de hand van de Checklist Richtlijn Eetomgevingen te werken aan gezondere en duurzamere eetomgevingen. Lees hieronder meer.

De cijfers die hieronder worden genoemd zijn afkomstig van externe bronnen.

Gemeenten kunnen inwoners helpen door de leefomgeving zo in te richten dat de gezonde en duurzame keuze meer voor de hand ligt. Onze werkwijze helpt gemeenten hierbij.

We ondersteunen 48 cateraars en leveranciers binnen het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen, een initiatief van JOGG. We monitoren het aanbod op scholen met een Akkoord-cateraar.

We zijn o.a. kennispartner bij onderzoek van WUR, Amsterdam UMC en gemeente Ede naar co-creatie met wijkbewoners voor een gezondere voedselomgeving en zijn betrokken bij Mbo-student in actie voor plantaardig voedsel.

We ondersteunen via Goede Zorg Proef Je zorginstellingen met het aanbieden van gezonde en duurzame voeding. Denk aan GGZ, verpleeg- en verzorgingshuizen en revalidatiecentra.

We geven trainingen aan Gezonde School-adviseurs en beoordelen het themacertificaat voeding van het vignet Gezonde School. In 2023 zijn 216 certificaten positief beoordeeld.

Als kennispartner van Goede Zorg Proef Je helpen we ziekenhuizen bij het gezonder en duurzamer maken van het voedingsaanbod voor medewerkers en bezoekers.

2.255 sportlocaties zijn aangesloten bij JOGG-Teamfit. Hun coaches bieden ondersteuning bij een gezonder en duurzamer aanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen.

In de uitvoering van de City Deal adviseren en ondersteunen we gemeenten. Hierbij spelen we in op de hulpvraag van gemeenten, met gepaste informatie en middelen.

Dagelijks komen 1,2 miljoen mensen bij een tankstation. We bieden inspiratie en advies voor het aanbod langs de weg. We organiseerden met WUR 2 bijeenkomsten hierover.

In Nederland werken 316 buurtlocaties aan een duurzaam en gezond voedingsaanbod met onze richtlijnen. We trainen JOGG-Teamfit coaches en maakten een aantal folders.

Binnen Gezond Uit hebben 30 dagattracties met 115 accommodaties de ambitie het voedingsaanbod te verbeteren. Wij helpen JOGG-Teamfit coaches om ze hierbij te begeleiden.

Tools en materialen

Het Voedingscentrum biedt diverse tools en materialen om alle eetomgevingen te ondersteunen bij het werken aan een gezonder en duurzamer aanbod. Hier vind je een greep uit onze hulpmiddelen.

<a href="https://www.voedingscentrum.nl/professionals/gezonde-eetomgeving/eetvragen-catering.aspx">Overzicht van alle eetvragen</a> <a href="https://www.voedingscentrum.nl/professionals/gezonde-eetomgeving/eetvragen-catering.aspx">Overzicht van alle eetvragen</a> <a href="https://www.voedingscentrum.nl/professionals/gezonde-eetomgeving/eetvragen-catering.aspx">Overzicht van alle eetvragen</a>
Afbeelding bij teaser 'Webtraining'

Webtraining

In de webtraining 'Ontdek jouw verleidingskracht' ontdekken cateraars hoe zij betere keuzes voor hun gasten onweerstaanbaar maken. En ze worden verder op weg geholpen. Neem vrijblijvend een kijkje.

In de media

Regelmatig gaat het in de media over de eetomgeving. Het Voedingscentrum staat de media hier graag over te woord, met betrouwbare en begrijpelijke antwoorden op vragen die spelen. We hebben een aantal hoogtepunten op een rij gezet.

Artikel AD

Kilo's fruit en alles volgens de schijf van vijf, deze schoolkantine is een van de gezondste van Nederland.

VoedingNu

Gezonder eten langs de weg vraagt om systeemverandering.

Opinie De Stentor

Directeur van het Voedingscentrum Petra Verhoef ziet de glasheldere oplossingen om overgewicht te voorkomen.

Podcast over voeding

In deze podcast vertelt onze projectleider Programma Eetomgevingen Tamara Coppenhagen over de gezonde schoolkantine.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.