Menu
Zoek

Gezond en duurzaam eten

Laatst aangepast: februari 2025

Overal waar je komt

Het Voedingscentrum stimuleert dat eetomgevingen zó zijn ingericht dat de gezonde en duurzame keuze volgens de Schijf van Vijf vanzelfsprekend is voor iedereen. We ondersteunen daarvoor partijen bij het toepassen van de Richtlijn Eetomgevingen. Ook bieden we verschillende tools en materialen. Op deze pagina vind je een overzicht van omgevingen waar we het verschil maken, op locatie en als kennis- en implementatiepartner.

1.247 v(g)o- en mbo-scholen bieden gezonde en duurzame keuzes

Van alle Nederlandse v(g)o- en mbo-schoollocaties waar jongeren eten en drinken kunnen kopen is 69% actief bezig met een gezonde en duurzame kantine. Dat zijn 1.247 schoollocaties! Sinds 2003 begeleiden we scholen hierbij vanuit het programma De Gezonde Schoolkantine.

Medewerkers bij het Rijk kunnen gezond en duurzaam eten op het werk

Vrijwel alle bedrijfsrestaurants van de Rijksoverheid voldoen aan het criterium ‘Betere keuze’ van de Aanbestedingscriteria gezonde, duurzame catering op basis van de Richtlijn Eetomgevingen. Wij ondersteunen cateraars bij het realiseren van een gezonder en duurzamer aanbod bij het Rijk onder meer via onze webtrainingen.

30.000 justitiabelen krijgen gezond en duurzaam eten aangeboden

De maaltijdleveranciers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) volgen de Richtlijnen Schijf van Vijf. Dagelijks krijgen alle justitiabelen gezonde en gevarieerde voeding aangeboden. Wij hebben de DJI geadviseerd bij de criteria waar de maaltijdleveranciers aan moeten voldoen.

Het Voedingscentrum als kennis- en implementatiepartner

Bij verschillende initiatieven zijn we betrokken als kennispartner en ondersteunen we bij de implementatie van de Richtlijn Eetomgevingen. Met onze ondersteuning stellen we deze initiatieven in staat om aan de hand van de Checklist Richtlijn Eetomgevingen te werken aan gezondere en duurzamere eetomgevingen. Lees hieronder meer.

De cijfers die hieronder worden genoemd zijn afkomstig van externe bronnen.

Gemeenten kunnen inwoners helpen door de leefomgeving zo in te richten dat de gezonde en duurzame keuze meer voor de hand ligt. Onze bouwstenen helpen gemeenten hierbij.

We ondersteunen 48 cateraars en leveranciers binnen het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen, een initiatief van JOGG. We monitoren het aanbod op scholen met een Akkoord-cateraar.

We zijn o.a. kennispartner bij onderzoek van WUR, Amsterdam UMC en gemeente Ede naar co-creatie met wijkbewoners voor een gezondere voedselomgeving en zijn betrokken bij Mbo-student in actie voor plantaardig voedsel.

We ondersteunen via Goede Zorg Proef Je zorginstellingen met het aanbieden van gezonde en duurzame voeding. Denk aan GGZ, verpleeg- en verzorgingshuizen en revalidatiecentra.

We geven trainingen aan Gezonde School-adviseurs en beoordelen het themacertificaat voeding van het vignet Gezonde School. In 2024 zijn 159 certificaten positief beoordeeld.

Als kennispartner van Goede Zorg Proef Je helpen we ziekenhuizen bij het gezonder en duurzamer maken van het voedingsaanbod voor medewerkers en bezoekers.

2.334 sportlocaties zijn aangesloten bij JOGG-Teamfit. Hun coaches bieden ondersteuning bij een gezonder en duurzamer aanbod volgens de Richtlijn Eetomgevingen.

In de uitvoering van de City Deal adviseren en ondersteunen we gemeenten. Hierbij spelen we in op de hulpvraag van gemeenten, met gepaste informatie en middelen.

In Nederland werken 342 buurtlocaties aan een duurzaam en gezond voedingsaanbod met onze richtlijnen. We trainen JOGG-Teamfit coaches en maakten een aantal folders.

Binnen Gezond Uit hebben 33 ondertekenaars met gezamenlijk zo'n 16,3 miljoen bezoekers per jaar, de ambitie het voedingsaanbod te verbeteren. Wij helpen JOGG-Teamfit coaches om ze hierbij te begeleiden.

Tools en materialen

Het Voedingscentrum biedt diverse tools en materialen om alle eetomgevingen te ondersteunen bij het werken aan een gezonder en duurzamer aanbod. Hier vind je een greep uit onze hulpmiddelen.

Afbeelding bij teaser 'Webtrainingen'

Webtrainingen

In onze webtrainingen ontdekken cateraars hoe zij keuzes die goed zijn voor mens én planeet onweerstaanbaar maken. Neem vrijblijvend een kijkje.
Afbeelding bij teaser 'Webinar voor gemeenten'

Webinar voor gemeenten

133 gemeente- en 94 GGD-medewerkers volgden de webinar Voeding in de gemeente. Deze is ook terug te kijken.
<a href="https://www.voedingscentrum.nl/professionals/gezonde-eetomgeving/eetvragen-catering.aspx">Overzicht van alle eetvragen</a> <a href="https://www.voedingscentrum.nl/professionals/gezonde-eetomgeving/eetvragen-catering.aspx">Overzicht van alle eetvragen</a> <a href="https://www.voedingscentrum.nl/professionals/gezonde-eetomgeving/eetvragen-catering.aspx">Overzicht van alle eetvragen</a>

In de media

Regelmatig gaat het in de media over de eetomgeving. Het Voedingscentrum staat de media hier graag over te woord, met betrouwbare en begrijpelijke antwoorden op vragen die spelen. We hebben een aantal hoogtepunten op een rij gezet.

EenVandaag

Ingrijpen van de overheid is nodig om supermarkten gezonder voedsel te laten verkopen, zeggen experts

NPO Radio 1

Vanaf 4 jaar eten kinderen ongezonder, hoe kan dat?

Omroep L1

Het is weer de tijd van veel snacken en snoepen. Over alle verleidingen in het najaar op eetgebied.

Brabants Dagblad

Schoolkantines voor jongeren worden steeds gezonder.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.