Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Studenten

Het Voedingscentrum is er ook voor studenten. Ben je op zoek naar (achtergrond)informatie, bijvoorbeeld voor een scriptie of opdracht? Alle informatie voor professionals en studenten hebben we verzameld en opgedeeld in thema's. Per thema bieden we een overzicht van relevante webpagina's, materialen en tools. Ook handig voor docenten.

Veelgestelde vragen

Welke bronnen gebruiken jullie?
Op onze website vind je geen bronvermeldingen. Het Voedingscentrum baseert zijn adviezen op richtlijnen van de Gezondheidsraad en op richtlijnen of consensusdocumenten van internationale autoriteiten, zoals de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA of de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op een systematische evaluatie en weging van de relevante en goed uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken, en consensus daarover door experts. Bronvermeldingen vind je in het document Richtlijnen Schijf van Vijf en de verschillende factsheets, waarin we nader inzicht geven in de onderbouwing van onze adviezen.
sluiten
Hoe verwijs ik naar jullie informatie?

Gebruik je informatie van het Voedingscentrum voor je werk als professional of student? Afhankelijk van welke bron je gebruikt, kun je als volgt verwijzen:

Encyclopedie en overige webpagina’s

Voedingscentrum. Titel. Link (geraadpleegd op dag-maand-jaar).

Voorbeeld: Voedingscentrum. Vitamine B6. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b6.aspx (geraadpleegd op 29 september 2023).

Factsheets

Auteurs. Titel. Factsheet. Den Haag: Voedingscentrum, maand-jaartal.

Voorbeeld: Van Dooren C, Brink L, Seves M, Wetzel L. Duurzamer eten. Factsheet. Den Haag: Voedingscentrum, september 2022.

Boeken, brochures en materialen uit webshop

Voedingscentrum. Titel. Soort boek/brochure. Den Haag: Voedingscentrum, jaartal.

Voorbeeld: Voedingscentrum. Voedingsadviezen bij overgewicht. Dieetreeks. Den Haag: Voedingscentrum, 2023.

Richtlijnen Schijf van Vijf*

Brink L, Postma-Smeets A, Stafleu A, Wolvers D. Richtlijnen Schijf van Vijf. 6e druk Den Haag: Voedingscentrum, 2020.

*Let op dat je de meeste recente druk gebruikt (februari 2020, 6e druk) en hiernaar verwijst.    

sluiten
Kan ik een van jullie experts interviewen, bijvoorbeeld voor mijn scriptie?

Helaas kunnen wij vanwege onze bezetting niet ingaan op verzoeken van studenten. Op onze website van je alle informatie over gezond, duurzaam en veilig eten.

  • De Encyclopedie is dé kennisbank van het Voedingscentrum, met inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.
  • Veelgestelde vragen over voeding en ons antwoord daarop vind je bij Vraag en antwoord. We hebben de vragen ingedeeld in verschillende categorieën.
  • Onze factsheets geven inzicht in de onderbouwing van onze informatie en adviezen. Hierbij is wetenschappelijke consensus altijd het uitgangspunt.
  • Op ons  YouTube-kanaal vind je video's over uiteenlopende voedingsonderwerpen, van kookvideo's tot eetweetjes en alles over voedselveiligheid.
sluiten
Kan ik bij jullie stage lopen?
Regelmatig bieden wij stageplekken aan. Bekijk het overzicht van de vacatures en stages die momenteel beschikbaar zijn.
sluiten
student achter computer