Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Choline

Choline is een zogenoemde halfvitamine die wordt toegevoegd aan babyvoeding. Het is van nature aanwezig in moedermelk. 

Pasgeboren baby's produceren deze stof zelf nog niet of in onvoldoende mate. Maar al vrij snel na de geboorte kan het lichaam zelf voldoende van deze stof aanmaken. 

Choline is nodig bij de prikkeloverdracht in de hersenen. 

Omschrijving

Choline is een halfvitamine die wordt toegevoegd aan babyvoeding. Het is van nature aanwezig in moedermelk. Pasgeboren baby's produceren deze stof zelf nog niet of in onvoldoende mate. Maar al vrij snel na de geboorte kan het lichaam zelf voldoende van deze stof aanmaken.  

Waar zit choline in?

Choline komt in veel voedingsmiddelen voor, met name melk, eieren en pinda’s zijn rijke bronnen.

Gezondheidseffecten

Choline is nodig voor de aanmaak van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij de prikkeloverdracht in de hersenen.

Choline is onderdeel van celmembranen en speelt een rol bij een aantal stofwisselingsprocessen.

Bij een dosering van meer dan 7 gram per dag kan choline zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Choline kan een onaangename geur hebben, vergelijkbaar met een vislucht.

Voedingsadvies

De Gezondheidsraad heeft voor volwassenen een adequate inname vastgesteld van 400 milligram/dag, als hoeveelheid richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt. Bij gezonde mensen die voldoende eten komen choline-tekorten niet voor.