Wat is mangaan?
Mangaan is een mineraal.
Waar zit mangaan in?
Mangaan komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals volkorenbrood en volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, groente en fruit.
Opname van mangaan
Minder dan 10% van het mangaan uit de voeding wordt door je lichaam opgenomen.
Gezondheidseffecten
Mangaan is een mineraal dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam, die betrokken zijn bij het leveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen te kunnen uitvoeren (de energiestofwisseling). Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Mangaan draagt ook bij aan het behoud van sterke botten.
Mangaantekort
Voor de mens zijn geen specifieke symptomen bekend van een mangaantekort. Wel zijn in een experimentele studie bij proefpersonen die een voeding kregen met weinig mangaan huidafwijkingen vastgesteld. Bij proefdieren zijn afwijkingen in de hersenen en het skelet gevonden.
Te veel mangaan
Een overschot aan mangaan kan motorische en psychische klachten veroorzaken, maar dat komt zelden voor.
Voedingsadvies
Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende mangaan binnen.
Aanbevolen inname
Voor mangaan is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt. Bij gezonde mensen die voldoende eten komen mangaan-tekorten niet voor.
Aanvaardbare bovengrens
Door de EFSA is geen bovengrens vastgesteld, maar in de VS heeft het Institute of Medicine de aanvaardbare veilige inname van mangaan vastgesteld op:
- 2 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
- 11 milligram per dag voor volwassenen