Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vossenlintworm

De vossenlintworm is een kleine lintworm die voorkomt in de ontlasting van besmette vossen en soms van honden of katten. In Nederland komt de vossenlintworm alleen voor bij een deel van de vossen in Zuid-Limburg en Oost-Groningen.

De kans op besmetting is erg klein, maar de verschijnselen zijn zeer ernstig. Het kan jaren later de lever ernstig aantasten.

Voor Zuid-Limburg en Oost-Groningen geldt: zelf geplukte bosvruchten (bramen, frambozen en bosbessen), wilde paddenstoelen, valfruit (zoals appels en peren) of groenten uit de moestuin grondig wassen en koken voor consumptie.

Omschrijving

De vossenlintworm, Echinococcus multilocularis, is een ziekmakende kleine lintworm en behoort tot de parasieten

De vossenlintworm komt voor bij vossen in Midden- en Zuid-Europa. In Nederland komt deze lintworm alleen voor bij een deel van de vossen in Zuid-Limburg en Oost-Groningen.

De vossenlintworm leeft in de darmen van de besmette vos. Ook in het wild levende knaagdieren (muizen, ratten) kunnen vossenlintwormen hebben. Soms raken honden en katten ook besmet met deze parasiet. Bij mensen komt de vossenlintworm zelden voor.

De vossenlintworm verspreidt zich via de ontlasting. In de darmen van besmette vossen zitten stukjes lintworm met eitjes. De eitjes van de parasiet kunnen via de ontlasting van de vos worden overgebracht op bosvruchten (bramen, frambozen en bosbessen), wilde paddenstoelen, valfruit (zoals appels en peren) of groenten uit de moestuin.

Gezondheidseffecten

De kans op besmetting met vossenlintworm is erg klein, maar de gevolgen zijn zeer ernstig. Bij mensen die de parasiet wel binnenkrijgen, kan na 5 tot 15 jaar alveolaire echinococcose ontstaan. Dat is een aantasting van de lever.  

De verschijnselen zijn buikpijn, kortademigheid of geelzucht. Deze verschijnselen openbaren zich vaak pas jaren later. Behandeling is mogelijk door langdurig gebruik van medicijnen, eventueel in combinatie met een operatie. 

Veiligheid

In Zuid-Limburg en Oost-Groningen kunnen wilde bosvruchten, paddenstoelen, gevallen of op de grond gekweekt fruit en groenten besmet zijn. Dat kan een risico voor de mens zijn. Als je namelijk besmet fruit of besmette groente eet, kan de parasiet in je lichaam komen. Dat kan ook gebeuren tijdens tuinieren bij contact met besmette grond of door met de blote hand uitwerpselen of kadavers van vossen aan te raken. Gebruik tijdens het tuinieren daarom altijd handschoenen en blijf uit de buurt van vossenholen.

Ook honden en katten in deze regio kunnen drager zijn van de vossenlintworm. Was daarom altijd je handen nadat je (huis)dieren hebt aangeraakt. 

Voedingsadvies

Voor Zuid-Limburg en Oost-Groningen geldt: zelf geplukte bosvruchten (bramen, frambozen en bosbessen), wilde paddenstoelen, valfruit (zoals appels en peren) of groenten uit de moestuin grondig wassen en koken voor consumptie. Het koken van de vruchten, bijvoorbeeld bij de bereiding van jam, doodt de eitjes. Er is dan geen kans meer op besmetting.

Meer informatie

Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu: www.rivm.nl 
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.nvwa.nl