Je hoeft niet te kiezen voor duurdere
voedingsmiddelen met een keurmerk om duurzamer te eten. Je kunt ook andere
keuzes maken in wat voor eten je koopt, hoe je kookt, en slim omgaan met restjes. Daardoor kun je je impact op het milieu en de aarde verlagen.
Wil je echt duurzamer gaan eten? Deze
keuzes hebben een positief effect op het milieu:
- Eet minder dierlijke producten, zoals (bewerkt) vlees, vis, zuivel en
eieren, en meer plantaardig.
- Kies voor producten die in de Schijf van Vijf staan en eet minder snacks,
koek, gebak en chocola.
- Drink minder frisdranken en alcohol.
Kosten duurzaam eten
Duurzamer eten is ook goedkoper. Juist
dierlijke producten zoals vlees en kaas zijn relatief duur. Als je in plaats
van rund- en varkensvlees regelmatig peulvruchten, noten of ei eet en in plaats
van alcoholische dranken water of thee drinkt ben je goedkoper uit.
In het boek Lekker voor weinig staan gezonde recepten voor € 2,50 per persoon. De meeste van deze recepten hebben een lage milieudruk.
Invloed van eten op het milieu
Voedsel heeft een enorme impact op het milieu. Het produceren van eten en drinken kost grondstoffen en
energie en er gaat natuur verloren. Maar liefst 20 tot 35% van de milieubelasting en CO2-uitstoot komt van voedsel. Dat is nog meer dan bij vervoer. Door duurzamer te eten kun je je milieu-impact van je voedsel tot wel 50% verlagen. En je slaat 2 vliegen in 1 klap, want als je duurzamer eet, eet je meteen ook
gezonder.