Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo. Een voedselkeuzelogo is een afbeelding op de voorkant van een verpakking van voedingsmiddelen. Een logo kan helpen om makkelijker te zien wat een gezondere keuze is. In Nederland mag Nutri-Score nog niet gebruikt worden.

De Nederlandse overheid is van plan om Nutri-Score in Nederland in te voeren op voorwaarde dat het in lijn is met de Schijf van Vijf. Nutri-Score sluit nu namelijk nog niet aan bij de Nederlandse voedselvoorlichting. Dat kan verwarrend zijn.

Je kunt Nutri-Score nu wel al tegenkomen, bijvoorbeeld op voedingsmiddelen die in het buitenland zijn geproduceerd, of omdat supermarkten een pilot doen.

Nutri-Score moet nog goed worden aangesloten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen

Wat houdt Nutri-Score eigenlijk in?

Nutri-Score is ontwikkeld in Frankrijk. Met dit logo zie je welke voedingsmiddelen binnen dezelfde productgroep volgens het algoritme van Nutri-Score een betere samenstelling heeft. Een productgroep is bijvoorbeeld brood, frisdrank of vlees.

Om de score te bepalen krijgen ‘positieve’ en ‘negatieve’ componenten punten. Positieve componenten zijn de hoeveelheid eiwit, groente, fruit, peulvruchten, noten en bepaalde oliën. Deze worden afgetrokken van de punten voor ‘negatieve’ componenten, namelijk de hoeveelheid energie, verzadigd vet, suiker en zout. De uitkomst wordt vertaald naar een score met kleuren variërend van lichtgroen (A) tot donkeroranje (E).

Wat zijn de verschillen tussen Nutri-Score en de Schijf van Vijf?

Onderzoek onder andere door het Voedingscentrum en het RIVM laat zien dat Nutri-Score momenteel niet aansluit bij de Schijf van Vijf. Er zijn voedingsmiddelen die een A- of B-score krijgen maar niet in de Schijf van Vijf passen. Ook zijn er voedingsmiddelen die juist in de Schijf van Vijf vallen maar toch een Nutri-Score krijgen van C, D of E.

Dit heeft een aantal oorzaken:

Gezond en ongezond langs één meetlat

De Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding en de Voedingsnormen van de Gezondheidsraad. De Schijf van Vijf maakt eerst onderscheid tussen voedingsmiddelen die goed of minder goed voor de gezondheid zijn. Daarna wordt naar de voedingsstoffen gekeken. De gezondere voedingsmiddelen staan in de Schijf van Vijf. Dit zijn de voedingsmiddelen die je vooral zou moeten eten. De ongezondere voedingsmiddelen staan niet in de Schijf van Vijf.

Nutri-Score kijkt naar de voedingsstoffen en losse ingrediënten. Ze kijken niet naar het voedingsmiddel als geheel. Zo maken ze in hun methode geen verschil tussen gezonde en minder gezonde voedingsmiddelen. Dus bijvoorbeeld groente en koekjes houden ze langs dezelfde meetlat. Hierdoor kunnen voedingsmiddelen in vrijwel álle productgroepen op een goede score uitkomen.

Zo kunnen bijvoorbeeld sommige light-frisdranken, witte rijst, pizza, zuiveldranken met toegevoegd suiker of gezouten noten een groene A of B krijgen, terwijl deze niet in de Schijf van Vijf vallen. En voedingsmiddelen als plantaardige oliën en 30+ kaas, die wel in de Schijf van Vijf vallen, krijgen een C-, D- of E-score, omdat deze producten veel energie leveren. Voor de Schijf van Vijf is energie geen criterium om gezonde voedingsmiddelen op te beoordelen.

Compensatie is mogelijk

Door de puntentelling van Nutri-Score leidt bijvoorbeeld een laag vezelgehalte niet per se tot een C-, D- of E-score. Andere componenten in de berekening, zoals bijvoorbeeld minder zout of meer eiwit, kunnen de score namelijk toch op A tof B laten uitkomen.

De Schijf van Vijf doet dat anders: daarin kun je het negatieve niet opwegen tegen het positieve. Dus in de Schijf van Vijf kun je bijvoorbeeld weinig vezels niet goedmaken door er minder zout of meer eiwit in te stoppen.

Helpt Nutri-Score de consument?

In opdracht van VWS is een consumentenonderzoek uitgevoerd naar 3 voedselkeuzelogo’s. Hieruit blijkt dat consumenten met Nutri-Score beter in staat zijn om producten aan te wijzen die – volgens de berekening van het logo – de gezondere keuze zijn.

Uit het onderzoek blijkt verder dat consumenten het verwarrend vinden als de boodschap van het logo niet overeenkomt met de Schijf van Vijf. De bewijzen dat mensen zich bij het boodschappen doen door een voedselkeuzelogo laten leiden in hun keuzes en daardoor echt gezonder gaan eten, zijn zwak en niet eenduidig.

Wat is de toekomst van Nutri-Score in Nederland?

Om Nutri-Score aan te laten sluiten bij de Nederlandse voedingsvoorlichting zijn dus aanpassingen nodig. Doen we dat niet, dan gaan er 2 gezondheidsboodschappen door elkaar lopen. Dan kan bijvoorbeeld een product een A-score krijgen, maar niet in de Schijf van Vijf staan. Dat kan tot verwarring leiden.

Een groep wetenschappers uit verschillende landen is aan de slag om de rekenmethode van Nutri-Score te evalueren en mogelijk aan te passen. Vanaf januari 2021 is een Stuurgroep actief die het gebruik van Nutri-Score in verschillende deelnemende landen makkelijker moet maken. En een internationale wetenschappelijke commissie is aan de slag om het algoritme van Nutri-Score te evalueren en eventueel aanpassingen voor te stellen.

De verwachting is dat er in de loop van 2022 meer duidelijk is en dat Nutri-Score dan kan worden ingevoerd in Nederland. Het ministerie van VWS heeft de regie en beslist hierover.

Wettelijk gezien kan de Nederlandse overheid een logo niet verplichten. Dit heeft te maken met de handelsvrijheid van de landen in de EU. Het kan in de toekomst wel verplicht worden als alle Europese landen kiezen voor het logo. Zo ver is het echter nog niet.

Wat vindt het Voedingscentrum van Nutri-Score?

Het Voedingscentrum denkt dat Nutri-Score kan helpen gezonder te kiezen, mits het logo aansluit op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Het moet duidelijk zijn dat voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf de meeste gezonde keuze zijn. Mensen moeten het logo begrijpen.

We vinden het verder noodzakelijk dat alle producenten en supermarkten meedoen, zodat het logo overal opkomt en het consumenten informeert over alle producten die zij tegenkomen.

Wij zien een voedselkeuzelogo als één mogelijke maatregel die kan helpen om mensen gezonder te laten kiezen. Ook andere maatregelen, zoals prijsmaatregelen, het vergroten van het gezonde aanbod in de eetomgeving en voedselonderwijs kunnen een belangrijke rol spelen in het gezonder maken van het voedingspatroon van meer mensen. Een integrale aanpak is daarom nodig.