Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe blijf je gezond eten en bewegen als je vaak thuiswerkt?

Thuiswerken is voor veel mensen niet meer weg te denken. Veel bedrijven geven hun werknemers de optie om (een deel van de week) thuis te werken. Op dagen dat je thuiswerkt kan je dagritme anders zijn. Dit kan invloed hebben op je eetpatroon. En mogelijk beweeg je minder op deze dagen. Zo mis je bijvoorbeeld de fietstocht naar werk of het stuk lopen van station naar kantoor.

Waar kan je op letten als je hybride werkt? Bekijk onze 4 tips om op dagen waar je thuiswerkt gezond te blijven eten en voldoende te blijven bewegen.

Gezonde lunch, ook als je thuiswerkt

1. Houd je gebruikelijke eetpatroon aan

Probeer zoveel mogelijk je normale eetpatroon vol te houden. Neem je op werk ook geen koek bij de koffie? Doe dit dan thuis ook niet. Eet je 3 boterhammen met de lunch en drink je een glas melk? Doe dit thuis ook. Zorg er in ieder geval voor dat je een lunchmoment inplant. Zo ben je weg van de computer en kan je weer opladen voor de middag.

Werk niet door tijdens de lunch. We weten dat als je eet terwijl je afgeleid wordt, dit ervoor kan zorgen dat je meer eet. Niet alleen tijdens het eten, maar ook daarna.

2. Eet niet meer dan je nodig hebt

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf is altijd van belang, of je nu thuiswerkt of niet. Beweeg je veel minder dan dat je normaal doet? Probeer dan goed te letten op de hoeveelheden die je eet. Houd je gewicht in de gaten om te kijken of je lichaam in balans is en blijft.

3. Je huis gezond inrichten

Wist je dat jouw huis je helpt tot gezondere keuzes wanneer je veel gezond eten om je heen ziet? Zeker als je ook het ongezonde uit zicht zet. Doe de check hieronder of jouw huis je helpt om gezonder te kiezen. Je komt 23 vragen tegen achter de blauwe vierkantjes. Hoe meer je kunt zeggen 'Dat klopt', hoe gezonder je huis. Is een vraag niet van toepassing? Vul dan 'Dat klopt' in voor een juiste uitslag.

Naar welk e-mailadres wil je de tips mailen?

Tips mailen  
Door je thuisomgeving slim in te richten, help je jezelf bij gezond eten. Hoe helpt jouw huis je?

Start de check
voor gezinnen
zonder kinderen
Hoe helpt jouw huis je gezond te kiezen?
Ben je klaar? Ga naar jouw tips
Mail je tips
Meer tips...
Lees meer over verleidingen weerstaan

4. Probeer voldoende te blijven bewegen

Bouw zoveel mogelijk vaste beweegmomenten op een dag in en zet deze ook in je (werk)agenda. Sta bijvoorbeeld op dezelfde tijd op en wandel een rondje door de buurt als je geen reistijd naar werk hebt. Je kunt ook een vaste wandeling inplannen na de lunch. Of ga een rondje fietsen aan het eind van de werkdag. Dit is meteen een goede reden om op de gebruikelijke tijd je laptop dicht te klappen.

Sta ook regelmatig op van je werkplek gedurende de werkdag. Doe hierbij eventueel wat rek- en strekoefeningen of loop een paar keer de trap op en af om weer fit aan de slag te gaan. Op het YouTube-kanaal van Alles over sport en op de website allesoversport.nl vind je inspiratie voor oefeningen en thuis bewegen. En denk ook eens aan het televisieprogramma Nederland in Beweging.

Heb je kinderen en/of werk je samen met je partner thuis? Doe bovenstaande activiteiten samen.