Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Hoe blijf ik op gewicht? Helpt calorieën tellen bij afvallen? Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen? In welk ijs zit minder calorieën? Elk pondje gaat door het mondje. Klopt dat? Waarom is buikvet slechter dan vet op je heupen of billen? Hoe zwaar mag ik zijn? Hoeveel calorieën verbrand ik? Hoe ontstaat overgewicht? Kun je gezond dik zijn? Bestaan zware botten? Bestaan negatieve calorieën echt? Kom je aan van eten na 8 uur 's avonds? Helpt het om grapefruitsap of citroensap te drinken? Kun je dik worden van te weinig eten? Is diëten ongezond? Kan ik afvallen met populaire diëten? Wat is een goed dieet om af te vallen? Mag ik afvallen met een gezond gewicht? Hoe vaak per dag moet ik eten als ik wil afvallen Kan ik afvallen met smoothies of pillen? Hoe kan ik snel en gemakkelijk afvallen? Hoe krijg ik een platte buik of slanke bovenbenen? Ik eet heel weinig eten maar val niet af Gaat het afvallen beter als ik veel water drink? Hoe kan ik afvallen, als ik niet kan sporten? Word je dik als je elke week friet eet? Moet ik meer eten als ik meer beweeg? Ik heb overgewicht, hoeveel moet ik dan bewegen? Wat helpt beter bij het afvallen, minder eten of meer bewegen? Bevat magere vruchtenyoghurt minder calorieën dan volle yoghurt? Bevat mager gehakt weinig vet? Is hard bak- en braadvet minder gezond dan vloeibaar vet uit een knijpfles? Is rundvlees altijd minder vet dan varkensvlees? Eet je meer van grotere porties? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aankom als ik stop met roken? Waar let ik op als ik gezond uit eten wil of bij laten bezorgen? Wat zijn de beste eettips voor hardlopers? Hoe kan ik minder snoepen? Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie? Gezond aankomen Kun je afvallen na je 70ste? Wat zijn de grootste fabels over afvallen? Hoe blijf ik op gewicht? Heb je extra eiwit (proteïne) nodig als je sport? Moet je meer zout eten als je intensief sport? Als je vaak sport, heb je dan extra supplementen nodig? Gaan vegetarisch eten en veel sporten samen? Ik sport veel, maar ik val niet af Is een eiwitshake gezond en nodig als je sport? Hoe kan ik 5 tot 10 kilo afvallen Ik wil meer dan 20 kilo afvallen; wat kan ik doen? Wanneer heb ik als tiener een gezond gewicht? Is het erg om ondergewicht te hebben? (12-18 jarigen) Hoe blijf je op gezond gewicht? (12-18 jarigen) Is het erg om overgewicht te hebben? (12-18 jarigen) Afvallen lukt niet, wat kan ik doen?
Afvallen en gewicht

Wat is energiebalans?

Eten en drinken geeft je lichaam energie, bijvoorbeeld om je warm te houden, om eten te verteren en om te bewegen. Vergelijk je lichaam maar met een oplaadbare batterij. De batterij laadt op door voeding. Hij loopt weer leeg door de energie uit je eten te gebruiken.

Er gaat dus energie je lichaam in, en er gaat energie uit. Als je over langere tijd net zoveel energie binnenkrijgt als je verbruikt, dan kom je niet aan en val je niet af. Dat noem je de energiebalans.
Teaserafbeelding voor video ''

Energie uit balans

Als je meer energie binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt, dan blijft er energie ‘over’. Dit teveel aan energie slaat je lichaam op als vet. Als je lange tijd achter elkaar meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, dan neemt je gewicht toe. Krijg je juist over langere tijd minder energie binnen dan je verbruikt, dan val je af.

3 tips om een goede energiebalans te behouden

  1. Eet niet meer dan je nodig hebt. Dat bereik je door voldoende te eten uit de Schijf van Vijf en niet te veel te eten van producten die buiten de Schijf van Vijf staan. Drink ook zo min mogelijk energierijke dranken zoals frisdrank, vruchtensap en zuivel met toegevoegd suiker. Kies vooral voor water en thee en koffie zonder suiker.

    Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat en bekijk hoe je om kunt gaan met producten buiten de Schijf van Vijf

  2. Beweeg voldoende. Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je verbruikt. Beweeg jij genoeg?

  3. Weeg jezelf. Niet iedereen verbruikt dezelfde hoeveelheid energie. Zo verbruiken mannen meer dan vrouwen en jongeren meer dan ouderen. Daarmee is rekening gehouden in de adviezen onder tip 1. Maar hoeveel calorieën iemand nodig heeft, hangt van meer af dan leeftijd en geslacht. Bijvoorbeeld mensen die veel bewegen of heel lang zijn verbruiken meer energie dan mensen die niet veel bewegen of klein zijn.

    Jezelf wegen is de beste methode om te zien of je genoeg energie binnenkrijgt. Val je af, dan eet je te weinig. En kom je aan, dan eet je te veel. Het is normaal dat je lichaamsgewicht kleine schommelingen maakt. Dit komt voornamelijk door schommelingen in je vochthuishouding. Vandaar dat je jezelf het beste maximaal 1 keer per week op dezelfde dag kan wegen. Bij voorkeur ’s ochtends als je uit bed komt voordat je gegeten en gedronken hebt, nadat je naar het toilet bent geweest en met zo min mogelijk kleding aan.

    Ben je aangekomen? Kijk dan of je wat minder kunt eten van de producten buiten de Schijf van Vijf of wat meer kunt bewegen. Soms kom je maar heel langzaam aan, bijvoorbeeld 1 kilo per jaar. Na een aantal jaar is dat wél veel.