Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoeveel ongekookte groente heb ik nodig voor 250 gram klaargemaakte groente?

Elke dag minimaal 250 gram groente eten is goed voor je gezondheid. Maar hoeveel gram ongekookte groente heb je daarvoor nodig? Bij het schoonmaken van sommige groente gooi je een deel weg, zoals de topjes van sperzieboontjes. En sommige groente slinken in de pan, zoals andijvie en spinazie. Vul hieronder een groente in en je ziet hoeveel gram ongekookte groente je nodig hebt om na het koken 50 gram over te houden.
Over welke groente wil je meer weten?
Groente

Bereiding

Kopen en bewaren

Duurzaamheid en herkomst

Spreiden over de dag

Je hoeft natuurlijk niet die 250 gram groente allemaal in één keer te nemen bij het avondeten. Bijvoorbeeld 5 cherrytomaatjes bij de lunch, een kwart komkommer als plakjes op je brood of een halve paprika in reepjes mee voor onderweg levert elk al 50 gram. Lees meer over groente in de Schijf van Vijf.

Van onbereid naar 250 gram bereide groente

In onderstaande tabel vind je een handig overzicht met de hoeveelheid ongekookte groente die je nodig hebt om na het koken 150 gram en 250 gram over te houden. Bij elke groente staat ook de ideale kooktijd vermeld. Houd voor het stomen van de groente 3-5 minuten extra bereidingstijd aan.

Tabel met hoeveelheden en kooktijden van groente
Groentesoort Voor 150
gram
Voor 250
gram
Kooktijd (minuten)
       
Aardpeer  * * 10
Andijvie  225-255 375-425 5
Artisjok  * * 45
Asperges groen  165 275 6
Asperges wit  180-225 300-375 8
Aubergine  150-180 250-300 5
Bimi  150 250 3
Bleekselderij  225-255 375-425 10
Bloemkool  180-225
300-375 10
Boerenkool  300-375 500-625 20
Bospeen  150-180 250-300 5
Bosui  * * 3
Broccoli  180-225 300-375 4
Champignons  * * 5
Chinese kool  225-255 375-425 8
Courgette  150-180 250-300 5
Groene kool  180-225 300-375 10
Knolselderij  180-225 300-375 15
Koolraap  180 300 15
Koolrabi  150-180 250-300 10
Kousenband  150-180 250-300 15
Maïs  180-225 300-375 10
Paddenstoelen  * * 5
Paksoi  225-255 375-425 5
Paprika  * * 5
Pastinaak  165 275 20
Peterseliewortel  * * 10
Peultjes  150-180 250-300 5
Postelein  255-300 425-500 5
Prei  255-300 425-500 10
Raapjes/meiknol  195 325 10
Raapstelen  225-255 375-425 5
Rabarber  300 500 8
Radicchio  180-225 300-375 10
Rode biet rauw  180 300 50
Rodekool  150-180 250-300 20
Savooiekool  180-225 300-375 10
Schorseneren  180-225 300-375 20
Snijbiet  225 375 5-10
Snijbonen  150 250 10
Sperziebonen  165 275 10-15
Spinazie  255-300 425-500 5
Spitskool  180-225 300-375 10
Spruiten  180 300 10
Sugarsnaps  150 250 5
Taugé  * * 0,5
Uien  * * 10
Venkel  180-225 300-375 10
Waterkers  * * 2
(Winter)postelein  255-300 425-500 5
Winterwortel  150-180 250-300 7
Witlof  180-225 300-375 5
Witte kool  150-180 250-300 10
Waspeen  150-180 250-300 15
Zeekraal  180 300 2
Zuurkool (geopend/onverpakt)  150-195 250-325 10

* Deze groente eet je vaak in combinatie met andere groenten. Vul aan met andere groente tot 150 of 250 gram

sluiten