Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je een kater voorkomen of genezen?

Een kater is knap vervelend. Het is ook zonde van je tijd als je hoofdpijn hebt of misselijk bent. Hoe kom je eigenlijk aan een kater en is er iets aan te doen?

Waarom heb je hoofdpijn en ben je misselijk bij een kater?

De reden dat je je zo ellendig voelt na een avondje flink doorzakken is vochtverlies. De alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en hierdoor krijg je hoofdpijn. Wanneer de alcohol wordt afgebroken door je lichaam komen er afbraakproducten vrij die je misselijk maken. Dat je maagslijmvlies geïrriteerd is door de alcohol helpt ook al niet.


Wordt alcohol sneller afgebroken als je na het drinken iets eet?

De lever breekt met constante snelheid alcohol af. Een glas alcohol afbreken kun je niet versnellen of vertragen: niet door iets (vets) te eten, ook niet door bijvoorbeeld water of koffie te drinken.

De afbraak van een glas alcohol duurt gemiddeld 1,5 uur. Ook de frisse buitenlucht of extra veel bewegen helpt niet. Wel is het zo dat als je een maaltijd eet voor je drinkt (‘een bodempje leggen”), de alcohol langzamer opgenomen wordt. Dat komt omdat het eten als het ware een 'buffer' vormt in je darmen.

Voorkomen van een kater is beter dan genezen

Het beste middel tegen een kater is: niet drinken. Wees de BOB en geniet van je fitte ochtend. Wil je wel alcohol drinken, maar geen kater? Bedenk dan van tevoren hoeveel je wilt drinken, dan kun je je daar makkelijker aan houden. Houd een ruime bodem in je glas, zodat je makkelijker een rondje over kan slaan.

Verder is het belangrijk om een vochttekort te vermijden. Wissel elk glas alcohol af met een glas water, zodat je vochtbalans op peil blijft. Of drink bij thuiskomst nog flink wat water. Ook de volgende ochtend heb je vaak nog extra drinken nodig. Er wordt wel gezegd dat je geen koffie zou mogen drinken, omdat je daarvan uitdroogt, maar dat klopt niet. Koffie levert ook vocht.

Kan ik iets doen tegen een kater?

Toch een kater? Sommige mensen vinden het fijn om eieren te eten als ze een kater hebben of een multivitamine te nemen. Als je je niet lekker voelt, moet je vooral doen wat je prettig vindt, maar deze dingen helpen niet tegen vochtverlies en ze zorgen niet dat je lever de alcohol sneller doet afbreken en verwerken. Dat geldt ook voor de zogenaamde anti-katerpillen of detoxdrankjes. Afwachten dus tot je lever klaar is met opruimen of beter nog: niet (te veel) drinken.