Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wordt een gerecht met alcohol na verhitting alcoholvrij?

Als je alcohol gebruikt in een gerecht, verdampt of vervliegt er wel een gedeelte, maar er blijft altijd wat achter. Uit voorzorg adviseren we daarom om dit soort gerechten niet te eten als je zwanger bent of te geven aan kinderen.

Er zijn veel manieren om alcohol te gebruiken in recepten. Denk aan saus van rode of witte wijn, likeur in tiramisu, geflambeerde banaan, likeurbonbons en mosselen gestoofd in bier. In elk van deze recepten zit een kleine hoeveelheid alcohol. Hoeveel hangt onder andere af van de bereidingswijze die je hebt gebruikt en hoe lang het verhit is.

Er blijft ongeveer 40% alcohol achter na 15 minuten verhitten. Na 2 uur is 90% verdwenen.

Alcohol na het koken en stoven

Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten, zoals bijvoorbeeld bij een saus, blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.

Alcohol na het flamberen

Na flamberen blijft ongeveer 75% van de alcohol aanwezig in het gerecht. Flamberen is het in brand steken van een van te voren verwarmde sterk alcoholische drank, die over een bereid gerecht wordt gegoten.

Alcohol bij het bewaren

Bij bewaren in de koelkast of bij kamertemperatuur van gerechten of sauzen waarin alcohol is verwerkt kan het alcoholgehalte met 10 tot 20% afnemen.