Hoe kan het toch dat je regelmatig tegenstrijdige voedingsadviezen leest? In boeken, bladen en op websites lopen de meningen uiteen wat nu de beste manier is om gezond te eten. Het is lastig om als consument te beoordelen wat nu wel en niet klopt.
De voorlichting het Voedingscentrum is gebaseerd op de adviezen van onder andere de Gezondheidsraad, het onafhankelijke wetenschappelijke adviesorgaan van de Rijksoverheid.
Rol Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad leest al het onderzoek naar voeding in de wereld gericht op het voorkomen van de 10 meest voorkomende ziekten in Nederland. Ze geven antwoord op de vraag: welke producten hebben een positief of negatief effect op je gezondheid?
Rol Voedingscentrum
Vervolgens berekent het Voedingscentrum wat je dagelijks nodig hebt om zo veel mogelijk gezonde producten te eten én om te voorkomen dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat advies vind je terug in de Schijf van Vijf.
Nieuw onderzoek laat tegenovergestelde zien
In het nieuws verschijnen regelmatig nieuwe onderzoeken die aansluiten bij onze adviezen, maar er verschijnen ook onderzoeken die niet helemaal passen bij adviezen van de Schijf van Vijf. Gelden onze adviezen dan nog wel?
Wetenschappelijke consensus en nieuw onderzoek
We gaan uit van de wetenschappelijke consensus: dat waar de meeste onderzoekers het met elkaar over eens zijn. In Nederland heeft de Gezondheidsraad alle belangrijke onderzoeken per product(groep) op een rijtje gezet en de gezondheidseffecten vastgesteld.
Een nieuw onderzoek kan een ander licht werpen op de gezondheid van een product, maar vaak moet eerst het onderzoek herhaald worden of gedaan worden met een grote groep mensen. Het zorgt er niet voor dat onze adviezen na elk onderzoek wijzigen. Als de Gezondheidsraad wel redenen ziet om een advies te herzien, dan zullen ze dat doen en een nieuw advies uitbrengen, wat wij opnieuw vertalen naar de Schijf van Vijf.
Of een onderzoek écht iets zegt over de gezondheid van een bepaald product of stofje in voeding, hangt af van de manier van onderzoeken. Een meerjarig onderzoek onder een grote groep mensen zegt bijvoorbeeld meer dan een onderzoek met reageerbuisjes.