Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ondersteuning voor gemeenten

Aan de slag met het Gezond en Actief Leven Akkoord

Weerbare, gezonde inwoners die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis in 2040. Dat is het doel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Om dit doel te bereiken, is gezonde voeding een belangrijke basis. Door gezond te eten verklein je de kans op ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Bovendien helpt het om een gezond gewicht te behouden en overgewicht terug te dringen. En gezonde voeding is van belang om vitaal ouder te worden.

Een integrale aanpak die inzet op voedselvaardigheden én gezondere eetomgevingen is noodzakelijk voor een gezonde generatie in 2040. Als gemeente kun je hieraan bijdragen door in te zetten op de GALA-thema’s aanpak overgewicht en obesitas (als onderdeel van gezonde leefstijl), gezonde leefomgeving en valpreventie. Het Voedingscentrum biedt hierbij ondersteuning via verschillende programma’s die aansluiten bij lokale gemeente aanpakken. Voor de financiering van de uitvoering kun je gebruik maken van de Specifieke Uitkering (SPUK).


GALA-thema: Aanpak overgewicht en obesitas

Steeds meer kinderen en jongeren zijn te zwaar. Van alle 2- tot 25-jarigen in Nederland heeft 1 op de 6 overgewicht. Dit vergroot de kans op ziektes en psychische problemen. Als overgewicht eenmaal is ontwikkeld, lukt het slechts in 20 procent van de gevallen om blijvend terug te keren naar een gezond gewicht.

Juist daarom is het belangrijk om overgewicht te voorkomen en zo vroeg mogelijk te beginnen met het aanleren van gezonde eetgewoontes. Lees hieronder wat je als gemeente of GGD per doelgroep met onze ondersteuning kunt doen.

Afbeelding bij teaser 'Overgewicht 0-4 jaar'

Overgewicht 0-4 jaar

Door kinderen vanaf het begin gezond eetgedrag aan te leren, zetten we in op een generatie voor wie gezond, veilig en duurzaam eten vanzelfsprekend is. Wat kan je als gemeente of GGD doen?
Afbeelding bij teaser 'Overgewicht 4-12 jaar'

Overgewicht 4-12 jaar

Ruim 1 op de 10 kinderen tussen de 4 en 12 jaar heeft overgewicht. Vaak eten ze te weinig groente en fruit, en juist te veel snacks. Lees hoe je als gemeente of GGD aan de slag kunt.
Afbeelding bij teaser 'Overgewicht 12-18 jaar'

Overgewicht 12-18 jaar

De meerderheid van de jongeren drinkt te veel frisdrank en eet te veel snacks en te weinig groente en fruit. Hoe kun je deze doelgroep bereiken en overgewicht terugdringen?

GALA-thema: Leefomgeving

We worden in grote mate blootgesteld aan ongezond voedsel. Zo is het aantal fastfoodrestaurants in Nederland tussen 2013 en 2018 gemiddeld met 22% toegenomen. Onze leefomgeving maakt het uitdagend om ongezonde voedselverleidingen te weerstaan. Lees in onze factsheet meer over de invloed van de leefomgeving op onze voedselkeuzes.

De gemeente heeft een sleutelrol bij het toe werken naar een gezonde leefomgeving, waarin de gezonde en duurzame keuze de makkelijke keuze is.

Bekijk wat het Voedingscentrum gemeenten en GGD’en biedt om de gezonde leefomgeving te stimuleren. Voor allerlei omgevingen bieden we ondersteuning: kinderopvang, scholen, sport- en buurtlocaties, dagattracties, gemeentehuizen en ziekenhuizen en zorginstellingen.
Afbeelding bij teaser ''


GALA-thema: Valpreventie

In Nederland valt elke 5 minuten een 65-plusser zo ernstig dat spoedeisende medische hulp nodig is. Ouderen met ondervoeding hebben een grotere kans om te vallen, omdat hun spiermassa, spierkracht en balans verminderd is. Gezonde voeding met voldoende eiwitten, vitamine D en calcium is van groot belang voor het behoud van sterke botten en spieren.

Ga als gemeente aan de slag met het GALA-thema valpreventie en breng het belang van een gezond voedingspatroon bij ouderen onder de aandacht. Zorg dat ondervoeding wordt beperkt in jouw gemeente. Bekijk welke handvatten hierbij kunnen helpen.

Afbeelding bij teaser ''

Meer handvatten

Afbeelding bij teaser 'Werkwijze voor gemeenten'

Werkwijze voor gemeenten

Maak gezonde en duurzame voedselkeuzes gemakkelijker voor de inwoners van jouw gemeente. Onze werkwijze helpt je op weg.
Afbeelding bij teaser 'Voeding in gemeentebeleid'

Voeding in gemeentebeleid

Juist gemeenten hebben op het gebied van leefomgeving een grote invloed en kunnen écht impact maken. Bekijk onze 10 tips!
Afbeelding bij teaser 'Verspillingsvrije gemeente'

Verspillingsvrije gemeente

Wil jij als gemeente iets doen tegen klimaatverandering? Het terugdringen van voedselverspilling is een van de belangrijkste stappen.