Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Overgewicht 0-4 jaar

De eerste 1000 levensdagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. Door kinderen vanaf het begin gezond eetgedrag aan te leren en voedselvaardig te laten opgroeien, zetten we in op een generatie voor wie gezond, veilig en duurzaam eten vanzelfsprekend is. Als een kind opgroeit met een gezond gewicht, dan is bewegen makkelijker en is de kans op overgewicht op latere leeftijd kleiner. Hier kun je als gemeente of GGD op verschillende manieren aan bijdragen.

baby eet groentehapje

Hoe bereik je kinderen tussen de 0 en 4 jaar?

1. Openbare gelegenheden

Borstvoeding is de beste voeding voor pasgeborenen. Het bevat precies de voedingsstoffen die baby’s nodig hebben en beschermt tegen ziekten en infecties. Ook vermindert het de kans op overgewicht. Alle reden dus om als gemeente het geven van borstvoeding aan te moedigen en te faciliteren bij openbare gelegenheden, zodat moeders overal op hun gemak hun kind borstvoeding kunnen geven.

Moedig als gemeente horecagelegenheden, zorginstellingen, bibliotheken, speeltuinen en andere openbare gelegenheden aan om het beeldmerk 'voeden kan hier' te gebruiken. Zijn er genoeg beeldmerken ‘voeden kan hier’? Een gemeente krijgt dan de titel borstvoedingsvriendelijke gemeente en de bijbehorende plaquette.

Voorbeeld: GGD Zeeland brengt de ouderworkshop Smakelijke eters onder de aandacht bij gezondheidsbevorderaars, kinderdiëtisten en leefstijlcoaches. Deze workshop helpt ouders om hun kind gezond en gevarieerd te leren eten. Via de verspreiding door GGD Zeeland werd de workshop beschikbaar voor kinderopvanglocaties, buurtbijeenkomsten voor ouders en in de lokale bibliotheek.

Tip: bestel gratis het pakket ‘Borstvoeding op het werk’
Geef als werkgever het goede voorbeeld aan je werknemers en andere werkgevers door gebruik te maken van het gratis  pakket ‘Borstvoeding op het werk’. Dit pakket bevat handige hulpmiddelen om meer aandacht te geven aan borstvoeding in je organisatie. Stimuleer ook andere werkgevers in je gemeente om het pakket te bestellen en om aandacht te vragen voor borstvoeding op het werk.
sluiten

2. Jeugdgezondheidszorg, ouders en verzorgers

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) ziet alle kinderen en ouders in je gemeente. Ouders komen hier vaak terecht met vragen over kindervoeding en een gezond gewicht van hun kind. De JGZ-Richtlijn Voeding en Eetgedrag biedt zorgverleners handvatten om ouders en verzorgers te voorzien van praktische tips voor een gezonde eetopvoeding. Je kunt als gemeente het gebruik van deze richtlijn stimuleren.

Op deze webpagina’s vind je uiteenlopende informatie voor kraamverzorgenden, verloskundigen en JGZ-professionals. Via een maandelijkse nieuwbrief voor de JGZ houden we professionals in deze sector op de hoogte over kindervoeding. In onze webshop kunnen ze gratis ondersteunende voorlichtingsmaterialen bestellen over kindervoeding, zoals folders, posters en de informatiemap ‘In gesprek over eten en drinken’.

Voorbeeld: Gemeente Den Haag biedt via het Centrum Jeugd en Gezin gratis advies en hulp bij borstvoeding door lactatiedeskundigen. Lees hier meer over.

3. Kinderopvang

De kinderopvang is een ideale plek om kinderen een gezonde start mee te geven, geborgen in een omgeving die warmte en uitdaging biedt. Pedagogisch professionals spelen daarin een sleutelrol.

Het Voedingscentrum biedt professionals in de kinderopvang informatie en tips, bijvoorbeeld voor het opstellen van een voedingsbeleid. Daarnaast zijn we partner van Gezonde Kinderopvang en coördineren we het programma samen met het RIVM. Gezonde Kinderopvang leert kinderopvang structurele aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl, waaronder voeding, en leidt pedagogisch professionals op tot coach Gezonde Kinderopvang.

Als gemeente of GGD kun je op verschillende niveaus werken aan Gezonde Kinderopvang. Bijvoorbeeld door het aanstellen van een Gezonde Kinderopvang adviseur bij de GGD of door het faciliteren van ondersteuning bij het werken aan Gezonde Kinderopvang door de GGD. Het is ook mogelijk om via een lokale incompany training van Gezonde Kinderopvang binnen jouw gemeente coaches Gezonde Kinderopvang te laten opleiden. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem via dit formulier contact met ons op.

Voorbeeld: In Tilburg heeft het Servicebureau Kinderopvang in samenwerking met GGD Hart voor Brabant en JOGG Tilburg een incompany training georganiseerd. Lees hun ervaring.