Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Cronobacter sakazakii

Cronobacter sakazakii is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken bij baby’s. De bacterie kan in babymelkpoeder zitten. Besmetting komt heel weinig voor. 

Besmetting met Cronobacter sakazakii is te voorkomen door flesvoeding hygiënisch te bereiden en te bewaren.  Van te voren klaargemaakte flesvoeding moet in de koelkast bij 4°C en niet langer dan 8 uur bewaard worden.

Omschrijving

Cronobacter sakazakii was eerst bekend onder de naam Enterobacter sakazakii. Cronobacter sakazakii is een bacterie die in melkpoeder voor kan komen.

De bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken bij baby’s. Besmetting komt heel weinig voor, maar in enkele gevallen heeft deze bacterie geleid tot ernstige ziekte en dood bij pasgeboren en te vroeg geboren baby’s in ziekenhuizen.

Gezondheidseffecten

Cronobacter sakazakii kan voedselinfecties veroorzaken. Vooral voor te vroeg geboren en pasgeboren baby’s kunnen deze infecties gevaarlijk zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld hersenvliesontsteking of darmontsteking krijgen.

Veiligheid

De bacterie Cronobacter sakazakii kan in babymelkpoeders zitten die bedoeld zijn als vervanging van moedermelk. Dit komt zelden voor. Deze babymelkpoeders zijn niet steriel. Cronobacter sakazakii komt in het babypoeder door het toevoegen van besmette ingrediënten. Tijdens de productie van zuigelingenvoeding krijgen ingrediënten geen hittebehandeling meer. De bacterie blijft dus leven.  

De bacterie is in staat om te overleven in een droge omgeving. Dus herbesmetting via productieapparatuur of de opslagomgeving kan een oorzaak zijn van besmetting.  

Cronobacter sakazakii komt ook voor in andere producten zoals ontbijtgranen, puddingpoeder en rauw rund- en varkensvlees. Alleen van babymelkpoeder is bekend dat baby’s ziek zijn geworden van deze bacterie.

Voedingsadvies

Bij hygiënische bereide en bewaarde flesvoeding  zijn de risico’s voor gezonde baby’s thuis verwaarloosbaar klein. De bacterie krijgt dan geen kans om zich te ontwikkelen.  

Om een besmetting met de bacterie Cronobacter sakazakii in flesvoeding te voorkomen gelden de volgende adviezen:

  • Was vooraf je handen
  • Zorg dat de fles goed schoon is.  
  • Maak maximaal 1 of 2 flessen van tevoren klaar. Zet de flessen  meteen na het klaarmaken in de koelkast. 
  • De bacterie groeit al bij een temperatuur van 8°C. Let er daarom op dat de temperatuur in de koelkast lager is dan 4°C en bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast.
  • Gooi restjes altijd weg. 
  • Neem geen klaargemaakte fles mee op reis. Je moet flesvoeding namelijk gekoeld bewaren. Neem melkpoeder en warm water in een thermosfles mee, zodat je ter plekke een fles kunt klaarmaken.

Meer informatie

Werkgroep Infectie Preventie: www.wip.nl
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit:  www.nvwa.nl