Omschrijving
Cronobacter spp. was eerst bekend onder de naam Enterobacter sakazakii. Cronobacter spp. is een groep
bacteriën die in melkpoeder voor kan komen. Een bekend voorbeeld is de Cronobacter sakazakii.
De
bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken bij baby’s. Besmetting komt heel
weinig voor, maar in enkele gevallen heeft deze bacterie geleid tot ernstige
ziekte en dood bij pasgeboren en te vroeg geboren baby’s in ziekenhuizen.
Gezondheidseffecten
Cronobacter kan voedselinfecties veroorzaken. Vooral voor te vroeg geboren en
pasgeboren baby’s kunnen deze infecties gevaarlijk zijn. Zij kunnen
bijvoorbeeld hersenvliesontsteking of darmontsteking krijgen.
Veiligheid
Cronobacter kan in babymelkpoeders zitten die bedoeld zijn als
vervanging van borstvoeding. Dit komt zelden voor. Deze
babymelkpoeders zijn niet steriel. Cronobacter komt in het babypoeder
door het toevoegen van besmette ingrediënten. Tijdens de productie van
zuigelingenvoeding krijgen ingrediënten geen hittebehandeling meer. De bacterie
blijft dus leven.
De
bacterie is in staat om te overleven in een droge omgeving. Dus herbesmetting
via productieapparatuur of de opslagomgeving kan een oorzaak zijn van
besmetting.
Cronobacter komt ook voor in andere producten zoals ontbijtgranen, puddingpoeder
en rauw rund- en varkensvlees. Alleen van babymelkpoeder is bekend dat baby’s
ziek zijn geworden van deze bacterie.
Voedingsadvies
Bij
hygiënische bereide en bewaarde
flesvoeding zijn de risico’s voor gezonde baby’s thuis
verwaarloosbaar klein. De bacterie krijgt dan geen kans om zich te ontwikkelen.
Om
een besmetting met de bacterie Cronobacter, zoals bijvoorbeeld Cronobacter sakazakii, in flesvoeding te voorkomen
gelden de volgende adviezen:
- Was vooraf je handen minstens 20 seconden met warm water.
- Zorg dat de fles goed schoon is.
- Maak maximaal 1 of 2 flessen van tevoren klaar. Zet de flessen meteen na het klaarmaken in de koelkast.
- De bacterie groeit al bij een temperatuur van 8°C. Let er daarom op dat de
temperatuur in de koelkast lager is dan 4°C en bewaar de klaargemaakte
flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast.
- Gooi restjes altijd weg.
- Neem geen klaargemaakte fles mee op reis. Je moet flesvoeding namelijk
gekoeld bewaren. Neem melkpoeder en warm water in een thermosfles mee, zodat je
ter plekke een fles kunt klaarmaken.
Meer informatie
Werkgroep Infectie Preventie:
www.wip.nl
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit:
www.nvwa.nl