Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Maximale residu limiet (MRL)

De maximale residu limiet (MRL) bepaalt hoeveel van een bestrijdingsmiddel of diergeneesmiddel er maximaal in een product mag zitten.  

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert met steekproeven of bijvoorbeeld groente, en fruit en vlees voldoen aan de wettelijke norm voor bestrijdingsmiddelen en diergeneesmiddelen.

Als er te veel bestrijdingsmiddel of diergeneesmiddel in een product zit, betekent dit niet meteen dat het product schadelijk is voor de gezondheid. Dit komt door een grote veiligheidsmarge. Uit voorzorg kan het product toch uit de winkelschappen gehaald worden. 

Omschrijving

De maximale residu limiet (MRL) is de maximale hoeveelheid van een bestrijdingsmiddel of diergeneesmiddel die in een voedingsmiddel voor mag komen. 

Bepalen van de MRL

Bij het vaststellen van de MRL spelen de volgende zaken een rol:

  • In welke voedingsmiddelen komt de stof voor? 
  • Hoeveel zit er in deze voedingsmiddelen en zijn er andere producten waarin veel meer of minder zit? Een bepaald bestrijdingsmiddel dat wordt gebruikt op appels, kan bijvoorbeeld ook op andere fruitsoorten worden gebruikt. Het kan daarnaast ook nog in appelmoes voorkomen. Op basis van deze gegevens kan de MRL voor dit bestrijdingsmiddel lager worden vastgesteld. Zo voorkom je dat mensen in totaal te veel resten van het bestrijdingsmiddel binnenkrijgen. 
  • Hoeveel eet de gemiddelde consument van die producten? En hoeveel eten kwetsbare groepen ervan, zoals kinderen, zieken, ouderen of zwangere vrouwen? 
  • Hoeveel eten liefhebbers gemiddeld per dag van die producten? 
  • Hoe giftig is de stof? Hoeveel mag een mens er iedere dag van innemen zonder enig gezondheidseffect?
Met de antwoorden op deze vragen kan de MRL worden berekend. 

Good Agricultural Practices 

Bij het vaststellen van de MRL wordt ook rekening gehouden met de regels voor ‘Good Agricultural Practices' (GAP). De boer mag niet meer van een middel gebruiken dan strikt noodzakelijk is om ziekten en plagen te bestrijden. Zo worden mens en milieu zo min mogelijk belast.

Veiligheid

De MRL is een wettelijke norm. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert met steekproeven of groente, fruit vlees, vis, eieren of melk voldoen aan de MRL.  

In het geval van een overschrijding van de MRL kijkt de NVWA of het gebruik van het product schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dit doen ze door te kijken of de aanvaarbare dagelijkse inname (ADI) of de Acute Referentie Dosis (ARfD) overschreden wordt. 

Meestal is het nog niet schadelijk voor je gezondheid als er meer van een bestrijdingsmiddel of diergeneesmiddel in een product zit dan toegestaan. Als de overschrijding van de MRL te groot is laat de NVWA producten uit de winkels terughalen.

Grote veiligheidsmarge

In de MRL zit een grote veiligheidsmarge. De MRL wordt zo vastgesteld dat zelfs ‘liefhebbers’, de mensen die heel veel van bepaalde producten eten, de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) niet halen. Dit betekent dat als de MRL in één product een keer overschreden wordt, de meeste mensen bij het eten van het product de ADI niet overschrijden en het dus niet schadelijk is voor de gezondheid.