Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat staat er in de Schijf van Vijf, en wat niet?

We zijn het er allemaal over eens: goed eten is belangrijk. Vanwege je eigen gezondheid natuurlijk en die van de mensen om je heen, voor nu en later. En niet te vergeten: voor de leefbaarheid van onze aarde. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staat daarom vol gezonde producten én let op duurzaamheid.

Natuurlijk is er ook wat ruimte voor producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. We zijn er om jou te helpen, jij kiest zelf wat je eet en drinkt. Het gaat om het vinden van jouw balans.

Teaserafbeelding voor video ''

De Schijf van Vijf in het kort

Er steekt veel achter onze Schijf van Vijf, maar de basis is simpel:

In de Schijf van Vijf


Neem veel groente en fruit, vooral uit het seizoen.

Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Eet meer plantaardig en niet te veel vlees.


Neem genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas, maar niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden.


Eet elke dag een handje ongezouten noten.

Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en -couscous en zilvervliesrijst.


Ga voor dranken zonder suiker: kraanwater, thee en koffie.
Smeer en bak met zachte of vloeibare oliën en vetten.
  • Eet elke dag genoeg uit elk vak
  • Varieer binnen de verschillende vakken

Ruimte buiten de Schijf van Vijf

Producten zoals snoep en snacks, frisdrank en ook vleeswaren, witbrood, sauzen en kant-en-klare maaltijden zoals pizza's, staan niet in de Schijf van Vijf. Ze bevatten te veel suiker, zout of verzadigd vet, of te weinig vezels.


Iedereen weet wel dat die producten niet goed voor je zijn, dus neem ze niet te veel en niet te vaak:

  • Liefst kleine porties
  • 3 tot 5 dagkeuzes en 3 weekkeuzes
dag- en weekkeuzes

We gaan voor volwassenen uit van een invulling van zo'n 85% van je energie binnen en 15% buiten de Schijf van Vijf.

Je kunt de Schijf van Vijf in het kort ook downloaden als pdf.

De Schijf van Vijf in de praktijk

In de praktijk kan goed eten lastig zijn. De Schijf van Vijf helpt je daarbij. Door te laten zien welke stappen mogelijk zijn als je gezonder en duurzamer wil eten. Elke stap ernaartoe telt.

We geven algemene tips als je wilt beginnen met gezonder eten. Zoals hoe je een haalbare stap kiest. We leggen ook uit dat je niet alles tegelijk moet willen. En dat het erbij hoort als het even wat minder goed gaat.

Maar ook per vak laten we alle mogelijkheden zien. Kies bijvoorbeeld één vak om mee aan de slag te gaan. Je krijgt tips, ziet je aanbevolen hoeveelheden en je vindt er verdiepende informatie.

Schijf van Vijf-producten vinden met de app 'Kies Ik Gezond?'

Met onze gratis 'Kies Ik Gezond?'-app zie je snel of een product in de Schijf van Vijf staat. Je kunt producten scannen of zoeken. Je vergelijkt in de app eenvoudig producten. Je krijgt ook alternatieven te zien als iets níet in de Schijf van Vijf staat. Lees meer over de app en download.

Overzicht: wat staat wel en niet in de Schijf van Vijf?

Bekijk hieronder de lijst of zoek het product op in de tool 'Staat dit in de Schijf?'. Wil je weten waarom een product niet in de Schijf van Vijf staat? Zoek het dan ook op in de tool. Producten buiten de Schijf van Vijf delen we in de tool verder op in dag- en weekkeuzes.

Staat dit in de Schijf?

Jij kunt gezonder kiezen

Deze hoeveelheid is een dagkeuze

Een dagkeuze valt buiten de Schijf van Vijf. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, kies je maximaal 3 tot 5 keer per dag voor een dagkeuze. Gezonder kiezen? Ga voor producten uit de Schijf van Vijf.

Deze hoeveelheid is een weekkeuze

Een weekkeuze valt buiten de Schijf van Vijf. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, kies je maximaal 3 keer per week voor een weekkeuze. Gezonder kiezen? Neem een kleinere portie of ga voor producten uit de Schijf van Vijf.

Alternatieven

Schijf van Vijf-keuze

Dagkeuze

Voedingswaarde

Energie
Vet
- waarvan verzadigd
Koolhydraten
- waarvan suikers
Vezels
Eiwit
Zout

Deel deze handige tool

Overzicht per Schijf van Vijf-vak:

Groente in de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
- Verse groente
- Voorgesneden groente
- Diepvriesgroente zonder toegevoegd suiker en zout
- Groente in blik of glas zonder toegevoegd suiker of zout
- Gepureerde groente zonder toegevoegd suiker of zout
- Groente in blik of pot met toegevoegd suiker of zout
- Groentesap
- Groente a la crème
- Kant-en-klare soepen met groenten
- Groente verwerkt in de producten die niet in de Schijf van Vijf staan.

Fruit in de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
- Vers fruit
- Voorgesneden fruit
- Diepvriesfruit zonder toegevoegd suiker
- Gedroogd fruit zonder toegevoegd suiker (beperkt, maximaal een handje per dag)
- Uitgelekt fruit in blik op sap (beperkt)
- Fruit in blik op siroop
- Vruchtensap
- Gedroogd fruit met toegevoegd suiker
- Kokos
- Olijven

Oliën en vetten in de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
- Zachte margarine of halvarine voor op brood
- Vloeibare margarine en vloeibaar bak-en-braadvet
- De meeste plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie

- Harde margarine
- Hard bak- en braadvet
- Hard frituurvet
- Roomboter
- Ghee
- Kokosvet (kokosolie)
- Palmolie


Vis, peulvruchten, vlees, ei in de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf

- Vis (vooral vette vis), vers en uit de diepvries (bijvoorbeeld zalm, haring, kabeljauw, schol, tilapia), gerookte vis (zoals gerookte zalm of makreel), vis uit blik (zoals tonijn, sardientjes) en gepaneerde vis, mits het product voor meer dan 70% uit vis bestaat.
- Schaal- en schelpdieren
- Peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten en bruine bonen
- Onbewerkt vlees, zoals kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, (extra) mager gehakt, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, varkensschouderkarbonade, hamlap en mager lamsvlees
- Eieren
- Tofu en tempé
- Kant-en-klare vegetarische burgers, stukjes of balletjes met niet te veel zout en verrijkt van vitamine B12 en ijzer

- Gepaneerde vis die voor minder dan 70% uit vis bestaat
- Alle vleeswaren, zoals worst, ham of paté
- Bewerkt vlees, zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees
- Vette vleessoorten, zoals speklap, gehakt, spare ribs, lamskotelet en lamskarbonade
- Peulvruchten uit blik met toegevoegd suiker of te veel zout
- Kant-en-klare vegetarische burgers, stukjes of balletjes met te veel zout

Zuivel en plantaardige dranken in de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
- Magere en halfvolle melk, karnemelk
- Magere en halfvolle yoghurt
- Magere kwark
- Magere drinkyoghurt met niet te veel suiker
- Sojadrink met toegevoegd vitamine B12 en calcium
- 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout
- Zuivelspread
- Hüttenkäse
- Mozzarella met niet te veel verzadigd vet
- Verse 30+ geitenkaas
- Zuivel- en sojadrink met te veel suiker
- Pudding en toetjes met toegevoegd suiker
- Volle melk en volle yoghurt
- Rijstdrink, haverdrink, kokosdrink en amandeldrink
- Vla
- Roomijs, softijs en yoghurtijs
- 48+ en 60+ kaas, zoals brie en blauwaderkaas
- Feta
- Crème fraîche, zure- en kookroom
- Slagroom

Noten in de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
- Ongezouten noten en pinda’s
- Notenpasta en pindakaas van 100% noten of pinda’s
- Gezouten noten
- Borrelnoten
- Noten met chocolade of suiker
- Notenpasta en pindakaas met toegevoegd zout of suiker

Brood, graanproducten en aardappelen in de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
- Volkorenbrood en volkoren bolletjes
- Bruinbrood en bruine bolletjes
- Volkoren knäckebröd
- Volkoren krentenbrood en volkoren mueslibrood
- Roggebrood
- Havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen met minder suiker en zonder toegevoegd zout
- Volkorenpasta
- Volkoren mie en volkoren noedels
- Zilvervliesrijst
- Volkoren bulgur
- Couscous met voldoende vezels
- Quinoa
- Aardappel, krieltjes, schijfjes zonder zout
- Witbrood
- Wit knäckebröd
- Beschuit
- Krentenbrood
- Croissant
- Ontbijtgranen met te veel suiker, zoals krokante muesli en cornflakes
- Witte pasta
- Witte mie en noedels
- Witte rijst
- Witte couscous
- Kant-en-klare aardappelpuree en aardappelpureepoeder

Dranken in de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
- Water
- Zwarte en groene thee
- Kruidenthee (beperkt)
- Koffie (beperkt)
- Dranken met suiker, zoals vruchtensap, groentesap, frisdrank, siroop, diksap, gezoete zuiveldrank, sportdrank en energiedrank
- Light-frisdrank
- Dranken met alcohol
- Kookkoffie, koffie uit een cafetière

Lees meer over de Schijf van Vijf
Bekijk waarom een product niet in de Schijf van Vijf staat.

Voorbeelden producten buiten de vakken

We laten een aantal voorbeelden zien van wat niet in de Schijf van Vijf staat. En wat een gezondere keuze uit de Schijf van Vijf kan zijn. Maar je kunt ook denken aan kleinere stappen. Bijvoorbeeld een kleinere portie nemen. Of door etiketten te vergelijken het product kiezen met het minste suiker, verzadigd vet of zout.

Koek, snoep en snacks

Niet in de Schijf van Vijf Gezondere keuze uit de Schijf van Vijf
Snoep, zoals winegums, drop en spekjes
Fruit, handje gedroogd fruit.
Koeken, mueslirepen, ontbijtkoek
Een bruine of volkorenboterham met notenpasta.
Gebak
Fruitspies
Chips en zoutjes
Snackgroente, ongezouten noten.
Chocolade
Fruit en ongezouten noten.
Gefrituurde snacks, zoals bitterballen, kaassoufflés en loempia’s
Snackgroente, volkoren stokbrood met bijvoorbeeld zalm, zachte geitenkaas of hüttenkäse of een handje ongezouten noten.

Broodbeleg

Niet in de Schijf de Vijf Gezondere keuze uit de Schijf van Vijf
Zoet broodbeleg, zoals jam, honing, hagelslag en stroop
Fruit op brood is een gezond zoet alternatief. Denk aan plakjes banaan, aardbei, appel of peer.
Hartig broodbeleg, zoals salades, sandwichspread, kant-en-klare hummus met te veel zout
30+ kaas, hüttenkäse of zuivelspread met plakjes komkommer, tomaat, radijs. Vis, zoals zalm of haring. Notenpasta of pindakaas zonder zout of suiker.

Smaakmakers

Niet in de Schijf van Vijf Gezondere keuze uit de Schijf van Vijf
Zout, kruidenmixen met zout, sojasaus, sambal, bouillon, mosterd
Verse kruiden, gedroogde kruiden(mixen) zonder zout, ui, knoflook, spaanse peper en (balsamico)azijn
Kant-en-klare sladressings Zelfgemaakte olie-azijndressing met peper en kruiden, citroensap of een dressing van magere of halfvolle yoghurt en kruiden.
Sauzen, zoals vleesjus, ketchup, mayonaise en knoflooksaus
Jus gemaakt van bereidingsvet uit de Schijf van Vijf, op smaak gemaakt met bijvoorbeeld ui en tomaatjes, saus van gepureerde groente, zoals tomaten, ui en knoflook, magere yoghurt of magere kwark met kruiden.
Suiker of honing in yoghurt
Smaakmakers uit de Schijf van Vijf voor in de yoghurt zijn: vers fruit, diepvriesfruit of een handje gedroogd fruit.
Suiker in koffie, thee Koffie en thee zonder suiker of met een zoetje, koffie en thee met magere of halfvolle melk.

Meer lezen of hulp?

Verdieping: Meer hulp bij stappen zetten om gezonder te eten: