Er is nog te weinig bewijs om te zeggen dat extra vitamine D helpt om je beter te beschermen tegen luchtweginfecties. Ook is nog niet duidelijk of extra vitamine D helpt om een infectie met het coronavirus te voorkómen of te behandelen.
Voor verschillende groepen is het wel belangrijk dat ze een vitamine D-supplement nemen. Dat advies bestaat al heel lang en is voor sterke botten en een sterk gebit.
Waar heb je vitamine D voor nodig?
Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor stevige botten en tanden. Daarnaast zorgt vitamine D mede voor een goede weerstand.
Vitamine D en luchtweginfecties
Voorbeelden van luchtweginfecties zijn verkoudheid en longontsteking. Ook corona is een luchtweginfectie. De Gezondheidsraad zag in 2012 onvoldoende bewijs dat je met een vitamine D-supplement minder kans hebt op luchtweginfecties. In de periode daarna verschenen er een aantal grote onderzoeken met verschillende conclusies.
Een groot onderzoek is dat van Britse onderzoekers uit 2017. De onderzoekers concludeerden dat het geven van een vitamine D-supplement beschermend werkt bij luchtweginfecties. In het onderzoek bekeken de onderzoekers gegevens uit 25 verschillende studies. Daaraan deden in totaal ongeveer 11.000 mensen mee.
Maar als je goed naar de resultaten kijkt, dan zie je dat sommige studies laten zien dat het risico op infecties vermindert met een vitamine D-supplement, maar dat andere studies geen effect laten zien. Dat komt omdat de studies veel van elkaar verschilden. Bijvoorbeeld omdat ze andere groepen onderzochten: mensen met een vitamine D-tekort, jonge mensen, oude mensen, zieke mensen… Dat kan veel invloed hebben op de resultaten van het onderzoek.
In een ander groot onderzoek uit 2016 vonden onderzoekers géén bewijs dat het risico op luchtweginfecties veranderde. Hierbij waren groepen proefpersonen die een vitamine D-supplement kregen vergeleken met groepen proefpersonen die dat niet kregen. In dit onderzoek bekeken de onderzoekers gegevens uit 15 studies waaraan in totaal meer dan 7.000 mensen meededen.
Vitamine D en corona
Corona is een nieuwe luchtweginfectie. Daarom is er ook onderzoek nodig naar corona en vitamine D.
Er zijn onderzoeken die laten zien dat er een relatie is tussen een lager vitamine D-gehalte in het bloed en een grotere kans op het krijgen van corona. Maar heeft een patiënt corona gekregen door een tekort aan vitamine D? Of komt dat tekort door corona? Dat kun je niet uit deze onderzoeken afleiden. Het gaat hier namelijk om observationele studies. Met dit soort onderzoeken weet je nooit wat oorzaak is en wat een gevolg. Ook is het nog mogelijk dat er een andere factor is die zowel de lage vitamine D-waarde als de infectie met het virus verklaart.
Dus helpt het slikken van vitamine D om het risico op corona te verminderen? Wetenschappelijke commissies concluderen dat nog geen antwoord bestaat op deze vraag. Daarvoor zijn gecontroleerde interventiestudies nodig. In deze onderzoeken geef je bijvoorbeeld de ene groep extra vitamine D en de andere niet. En dan tel je in hoeveel gevallen er een infectie met corona optreedt. Op dit moment zijn er verschillende onderzoeken gaande. Deze onderzoeken kunnen leiden tot andere inzichten. Als dat leidt tot aanpassing van de suppletieadviezen, nemen we deze over.
Moet je vitamine D slikken tegen corona?
Er is niet genoeg bewijs om extra vitamine D aan te raden om luchtweginfecties of corona te voorkomen. Het blijft wel belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen via zonlicht en voeding. En neem altijd vitamine D als voor jou het advies geldt om vitamine D te slikken om je botten sterk te houden.
Is er voor jou geen advies om extra vitamine D te sikken, maar kies je er toch voor een vitamine D-supplement te nemen? Neem dan niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram per dag. Voor mensen van 70 jaar en ouder is de aanbeveling 20 microgram per dag
Bekijk het voedingsadvies bij vitamine D
Wie krijgt het advies een vitamine D supplement te slikken?
De volgende groepen krijgen het advies om vitamine D te slikken, om botten en tanden sterk te houden. En zwangere vrouwen om de kans op een baby met te laag geboortegewicht te verkleinen.