Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Heb ik extra vitamine D nodig?

Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D via een supplement nodig hebt.

Heb jij een vitamine D-supplement nodig?

Mensen die een vitamine D-supplement nodig hebben, zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen.

In de tabel hieronder zie je de adviezen voor een vitamine D-supplement per groep.

Suppletie-adviezen vitamine D per dag
Groep  Leeftijd
(jaar) 
Wie uit
deze groep
Vitamine D
supplement
in microgram
(mcg) 
Kinderen  0 t/m 3 Iedereen  10
Vrouwen 4 t/m 49
Met een
donkere
(getinte)
huidskleur
 10
  4 t/m 49 Als je overdag
niet veel in de
zon komt of de
huid bedekt
 10
  50 t/m 69
Iedereen  10
  70 en
ouder
Iedereen  20
Zwangere
vrouwen
  Iedereen  10
Mannen 4 t/m 69
Met een
donkere
(getinte)
huidskleur 
 10
  4 t/m 69

Als je overdag
niet veel in de
zon komt of de
huid bedekt

 10
  70 en
ouder
Iedereen  20

Vitamine D-supplementen kopen

Je kunt vitamine D-supplementen kopen in de vorm van druppels, capsules of tabletten bij de apotheek, drogist of supermarkt. Voor de werkzaamheid maakt het niet uit welke vorm je koopt. Goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere A-merken.

Meestal staat op het etiket vitamine D3 (cholecalciferol), en soms D2 (ergocalciferol). Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3, de actievere vorm van vitamine D. De hoeveelheid microgram staat op het etiket. Microgram wordt meestal opgeschreven met de afkorting µg of mcg.

Je hoeft niet meer te nemen dan de aanbevolen hoeveelheden in bovenstaande tabel. Dat levert geen extra gezondheidswinst. Twijfel je over hoeveel pillen of druppels je nodig hebt? Vraag dan advies aan je apotheker.

Vitamine D niet in de basisverzekering

Sommige mensen slikken vitamine D op voorschrift van een arts. Vanaf 1 januari 2023 vallen deze voorgeschreven vitamine D-supplementen buiten de basisverzekering. Dit betekent dat je de supplementen voortaan zelf moet betalen. Vitamine D-supplementen zijn ook verkrijgbaar bij de drogist of de supermarkt. Bespreek met je arts of apotheker of je kunt overstappen op vitamine D-supplementen die je zelf koopt. Het is voor je gezondheid belangrijk dat je vitamine D blijft slikken. Meer informatie.

Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid.