Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kun je het beste eten en drinken tijdens je proefwerkweek of examen?

Voor en tijdens proefwerkweken en examens wil je scherp zijn. Die formules of werkwoorduitgangen moeten wel blijven hangen. Je kunt dus wel wat goede eet- en drinktips gebruiken.

Wat kan ik het beste eten en drinken tijdens het leren?

 • Eet en drink zoveel mogelijk volgens de Schijf van Vijf. Daarmee krijg je alle voedingsstoffen binnen om goed te kunnen presteren. Bekijk de adviezen.
 • Neem de tijd om over de dag geregeld te eten. Als je ontbijt, lunch en avondeten eet, krijg je verspreid over de dag energie binnen, en voorkom je dat je gaat leren met een knorrende maag. En je hebt minder trek om tussendoor ongezond te snacken.
 • Blijf voldoende drinken. Het advies is elke dag ongeveer 1,5 tot 2 liter. Water (uit de kraan) en thee (zonder suiker) zijn het beste. Ook zuivel zoals melk en yoghurtdrink telt mee.

Wat is het beste eten en drinken om mee te nemen naar het examen?

 • Om je examen goed door te komen, is het handig om wat te eten mee te nemen, zoals een banaan, wat druiven, een (al gepelde) mandarijn, of een belegd broodje. Zo hou je je energie op peil, en kun je je daarna weer volledig storten op de lastige sommen en teksten. Verpak het in iets dat niet ritselt of kraakt. Degene die naast je zit zal je dankbaar zijn.
 • Drink voor en tijdens het examen voldoende. Als je te weinig drinkt, kun je je suf gaan voelen en dat wil je natuurlijk niet tijdens een examen. Het advies is om dagelijks ongeveer 1,5 tot 2 liter te drinken. Neem een flesje water of een thermosbeker thee mee naar je examen. En drink ook weer niet te veel vlak ervoor, anders moet je tijdens het examen steeds plassen.

Wat kun je beter niet eten of drinken tijdens het leren of voor een examen?

 • Het is beter om niet continu te snacken tijdens het leren. Je eet dan niet met aandacht, en voor je het weet heb je bijvoorbeeld een hele zak chips weggewerkt. Af en toe iets snacken of snoepen kan natuurlijk prima, maar hou het klein en doe het niet te vaak. Het kan helpen vaste momenten voor snacks aan te houden, zoals chips alleen in het weekend en snoep alleen een keer in de middag. Verder is het beter om bijvoorbeeld chips niet direct uit de zak te eten, maar het eerst in een bakje te doen. Anders eet je snel meer dan je eigenlijk wilt.
 • Er wordt weleens gedacht dat het nemen van druivensuiker kan helpen goed te presteren, maar deze snoepjes heb je echt niet nodig. Het geeft je lijf kort wat energie (calorieën), maar het is veel beter om deze energie uit eten en drinken uit de Schijf van Vijf te halen, zoals fruit of een boterham. Deze producten leveren meteen ook andere nuttige voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels.
 • Zogenaamde 'vitaminedranken' of sportdranken heb je niet nodig. Vitamines, mineralen en water kun je beter halen uit bijvoorbeeld groente, fruit, kraanwater en thee. Ook bevatten zogenaamde vitamine- en sportdranken net als andere frisdranken vaak veel suiker, en zijn de zuren zijn niet goed voor de tanden.
 • Neem liever ook geen energiedrank. Er zit veel cafeïne in. Dit kan je alertheid en concentratie verbeteren, maar als je te veel binnenkrijgt, kun je last krijgen van hoofdpijn, hartkloppingen, angstige gevoelens en slaapproblemen. Ook zit er vaak veel suiker in en zijn de zuren niet goed voor de tanden. Het advies is ze niet of alleen bij uitzondering te drinken.
 • Verder is het advies voor onder de 18 jaar: neem vanwege de cafeïne niet meer dan 1 tot 2 kopjes koffie per dag.
 • Neem geen 'focusdranken', 'studiepillen' of andere zogenaamde concentratieverhogende dranken of pillen. Er zit vaak cafeïne in en een hele rits toegevoegde vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en magnesium. Dit klinkt misschien goed, maar als je gewoon gezond eet en drinkt krijg je al voldoende vitamines en mineralen binnen. In die zin is het ook zonde van het geld. Bovendien gaat 'baadt het niet, schaadt het niet' ook niet altijd op. Zo kun je van te veel cafeïne klachten krijgen. En sommige pillen en dranken kunnen zelfs schadelijk zijn, als er van bepaalde stoffen te veel in zit. Wil je het toch nemen, wees dan voorzichtig. Twijfel je of het veilig is? Neem het dan niet.

Video

In deze video delen we tips om je examens goed door te komen.

Maak water drinken leuk

Doe er bijvoorbeeld fruit in, zoals citroen of bessen. Komkommer of kruiden zoals munt, dat is ook lekker!

Recepten

Je kunt niet continu studeren: gezond en gevarieerd eten, goed slapen en tussendoor ontspannen is belangrijk. Door het maken van deze lekkere recepten voor tussendoor, ben je even ergens anders mee bezig. En als je klaar bent, heb je ook nog iets lekkers te eten.

Recept van het Voedingscentrum: TikTok wrap met ei en avocado

TikTok wrap met ei en avocado

Een lekker snelle lunch
Recept van het Voedingscentrum: Energierepen

Energierepen

Vol noten en gedroogd fruit
Recept van het Voedingscentrum: Green powershake

Green powershake

Een echte krachtpatser