Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is gember gezond?

Het gebruik van gember als smaakmaker past in een gezonde voeding. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn staan in de Schijf van Vijf. Gekonfijte gember in siroop staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er suiker aan is toegevoegd.

gemberwortel

Onduidelijkheid over effect gember op gezondheid

Er is een groot verschil tussen gember gebruiken als smaakmaker in je eten en gember gebruiken als medicijn. Er wordt veel beweerd over gember. Van het verlichten van menstruatiepijn tot het idee dat het kan helpen bij de behandeling van kanker, diabetes of reuma: gember zou verschillende effecten op de gezondheid hebben. Dit zou onder andere komen door stoffen in gember met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking.

Maar kijk je naar het wetenschappelijke onderzoek dat gedaan is, dan zijn dit soort effecten niet aangetoond. Veel van het onderzoek dat is gedaan, is namelijk uitgevoerd in de reageerbuis of met proefdieren. Ook zijn de onderzoeken alleen gedaan met bepaalde stoffen in gember, gemberconcentraat of gemberolie, en dus niet met de hele gember. Dit soort onderzoeken kun je niet zomaar vertalen naar normaal gebruik van gember. Er is meer goed opgezet onderzoek bij mensen nodig om effecten van gember op gezondheid te kunnen aantonen. Lees meer over verschillende soorten onderzoek naar voeding.

Gember bij misselijkheid

Gember kan mogelijk helpen bij zwangerschapsmisselijkheid. Het bewijs is beperkt en niet elk onderzoek komt tot dezelfde bevinding. Heb je last van zwangerschapsmisselijkheid? Overleg altijd wat je tegen misselijkheid kunt doen met je arts of verloskundige. Ook bij misselijkheid bij chemotherapie lijkt gember (in de vorm van supplementen) wat te kunnen verlichten. Ook dan is het belangrijk om met je arts te overleggen. Meer informatie over gember bij chemotherapie is te vinden op www.voedingenkankerinfo.nl.

Er is geen door de EFSA goedgekeurde claim over gember en gezondheid of gember en misselijkheid.

Gemberrecepten

Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.

5 recepten met gember:

  1. Gemberthee
  2. Gevulde forel met gembersaus
  3. Spruitjes met gember en shiitakes
  4. Geroerbakte kip met gember
  5. Koude wortelsoep met gember en koriander

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.