Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is ontbijt overslaan erg?

Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht. Je hebt vaak al meer dan 10 uur niks gegeten als je ’s ochtends opstaat. Het Voedingscentrum raadt aan te ontbijten omdat het mogelijk positieve effecten op je gezondheid heeft.

Onderzoek naar overslaan ontbijt

Het verband tussen regelmatig eten en het risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en overgewicht wordt veel onderzocht. Vermoedens bestaan dat hoe laat we eten, hoe vaak we eten en maaltijden overslaan, een effect kan hebben op onze gezondheid. Dat heet Chrono-nutrition.

Er is nog discussie over de gezondheidseffecten van wel of niet ontbijten. De meeste onderzoeken laten zien dat ontbijten gunstige effecten kan hebben, vooral bij kinderen en adolescenten. Zo lijkt er als je ontbijt minder risico te zijn op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.

Maar het is lastig om goed vast te stellen of er een verband is tussen overgewicht, ziekten en niet ontbijten. Het overslaan van het ontbijt kan namelijk samenhangen met ongezonde gewoonten, zoals veel snacken, roken, alcohol drinken en weinig bewegen.

Uit ander type onderzoek (klinische studies) komt dat er een kleine daling is in de dagelijkse energie-inname en lichaamsgewicht als het ontbijt wordt overgeslagen. Dit komt waarschijnlijk doordat niet-ontbijters de energie die ze missen door het ontbijt over te slaan later op de dag maar voor een deel compenseren. Het is niet bekend of dit op de lange termijn ook geldt.

Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht.

Een goed ontbijt

Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet.

Met een gemiddeld ontbijtje krijg je tussen de 300 tot 400 calorieën (kcal) binnen. Bekijk onze gevarieerde ontbijtrecepten.

Tip: Als je niet ontbijt, zorg dan dat je iets gezonds bij je hebt voor als je in de loop van de ochtend trek krijgt. Dan kom je niet zo snel in de verleiding om in de kantine of op een station een ongezonde snack te kopen.