Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is te veel vitamine B6 schadelijk?

Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. Dit noem je perifere neuropathie.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B6

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine B6 voor volwassenen is 1,5 milligram per dag. Dit is de hoeveelheid die je nodig hebt om gezond te blijven. Vitamine B6 heb je onder andere nodig voor de bloedaanmaak en een goede werking van het afweersysteem en het zenuwstelsel. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende vitamine B6 binnen via bijvoorbeeld vlees, eieren en brood. Tekorten komen in Nederland nauwelijks voor.

Wat is te veel (aanvaardbare bovengrens)?

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft een maximaal veilige bovengrens voor vitamine B6 voor volwassenen gesteld van 12 milligram per dag.

Hoe krijg je te veel vitamine B6 binnen?

Het is niet mogelijk om een teveel aan vitamine B6 binnen te krijgen met de normale voeding. Dit kan alleen gebeuren als je te veel vitaminesupplementen gebruikt of vitaminesupplementen met hoge gehaltes aan vitamine B6.

Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt via vitaminepillen, dan kan dat leiden tot aantasting van het zenuwstelsel.

Wat als je vitaminesupplementen gebruikt?

Het gebruik van vitaminesupplementen is voor de meeste mensen niet nodig, omdat het geen extra gezondheidsvoordeel oplevert. Als je wel een vitaminesupplement gebruikt, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Op het etiket geeft de referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. In het geval van vitamine B6 neem je dus niet meer dan 1,5 milligram per dag via een supplement.

Kijk op het etiket

Er zijn nu nog supplementen op de markt die meer vitamine B6 bevatten dan de maximale veilige bovengrens. Deze supplementen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Kijk dus altijd op het etiket als je supplementen met vitamine B6 koopt.

Klachten?

Als je een voedingssupplement gebruikt met vitamine B6 en je hebt klachten dan raden we aan om contact op te nemen met je huisarts, en de klachten te melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb.