Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is te veel vitamine B6 schadelijk?

Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. Dit heet perifere neuropathie.

Het is niet mogelijk om een teveel aan vitamine B6 binnen te krijgen via normale voeding. Dit kan alleen gebeuren als je te veel vitaminesupplementen gebruikt of vitaminesupplementen met grote hoeveelheden vitamine B6. Kijk daarom altijd op het etiket als je supplementen met vitamine B6 koopt. Neem contact op met de huisarts als je klachten ervaart bij het gebruik van vitamine B6-supplementen.

Wat is te veel vitamine B6?

Omdat een te hoge vitamine B6 inname negatieve gezondheidseffecten heeft, is door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) een aanvaardbare bovengrens voor vitamine B6 vastgesteld. In onderstaande tabel zie je de aanvaardbare bovengrens van vitamine B6 voor verschillende leeftijden.

Leeftijd Aanvaardbare bovengrens vitamine B6 (milligram per dag)
1-3 jaar 3,2
4-6 jaar 4,5
7-10 jaar 6,1
11-14 jaar 8,6
15-17 jaar 10,7
18 jaar en ouder 12

Wat als je een supplement met vitamine B6 gebruikt?

Het gebruik van vitaminesupplementen is voor veel mensen niet nodig, omdat het geen extra gezondheidsvoordeel oplevert. Als je wel een vitaminesupplement gebruikt, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Op het etiket geeft de referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Of bekijk deze tabel met de aanbevolen hoeveelheden van vitamine B6. Daar zie je dat voor volwassene de aanbevolen hoeveelheid 1,5 milligram per dag is. Als volwassene neem je dus niet meer dan dat in via een supplement. Dit ligt veel lager dan de aanvaardbare bovengrens.

vitamine supplement

Er zijn supplementen op de markt die meer vitamine B6 bevatten dan de aanvaardbare bovengrens. Deze supplementen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Kijk daarom altijd op het etiket als je supplementen met vitamine B6 koopt.

Gebruik je een supplement met vitamine B6 en ervaar je klachten? Dan raden we aan om contact op te nemen met je huisarts en de klachten te melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb.