Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Krijg ik voldoende vezels binnen als ik volkorenbrood eet?

Volwassen vrouwen wordt geadviseerd minimaal 25 gram voedingsvezels (vezels) per dag binnen te krijgen, volwassen mannen minimaal 30 gram per dag.

Een volkorenboterham bevat zo’n 2,3 gram vezels, een bruine boterham zo’n 1,7 gram. Met het eten van 4 tot 8 sneetjes bruin- of volkorenbrood krijg je dus een deel van de dagelijkse behoefte aan vezels binnen.

De rest van de aanbevolen hoeveelheid vezels moet je halen uit andere voedingsmiddelen. Omdat er veel verschillende typen vezels zijn met elk hun eigen goede eigenschappen, is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen te eten.

Het advies voor een volwassenen is dan ook om naast volkorenbrood tenminste 250 gram groente te eten, 2 stuks fruit, en voldoende peulvruchten, aardappelen of graanproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta. Bekijk jouw persoonlijke advies in De Schijf van Vijf voor jou

In volkorenbrood zitten veel vezels

Wat voor functie hebben vezels?

Voedingsvezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel na het eten. En ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Is volkoren gezonder?

Ja. Bij volkorenproducten wordt de hele graankorrel gebruikt. Dus de kern maar ook de zemel, het vliesje dat om de kern ligt. De voedingsvezels, en meeste vitamines en mineralen bevinden zich in dit buitenste gedeelte van de graankorrel. Daarom zijn volkoren graanproducten (volkorenbrood, volkorenpasta) en zilvervliesrijst rijker aan vezels, vitamines en mineralen dan andere soorten brood en witte rijst. Bij witbrood gebruiken de bakkers alleen de kern van de korrel, en niet het buitenste gedeelte. Andere broodsoorten zoals tarwebrood en bruinbrood bestaan uit een mengsel van de hele korrel en de kern.