Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Mag ik vis met spinazie of sla eten?

Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week.

Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid. Dat is gebleken uit analysegegevens van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de beoordeling hiervan door Bureau Risicobeoordeling & onderzoek in 2014. Het is dus geen probleem om vis met nitraatrijke groenten te combineren. Het maakt bovendien niet uit hoe vaak je per week nitraatrijke groente eet.

Oud onderzoek

Eerder werd geadviseerd om die producten niet met elkaar te combineren. Het nitraat in nitraatrijke groenten kan omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. Met name in combinatie met vis- en schelpdieren worden nitrosamines gevormd, maar dit gehalte is zo laag dat het risico voor de gezondheid heel erg klein is.

Veiligheid voorop

Op het moment dat er onzekerheid bestaat over de veiligheid van een stof die consumenten via voeding binnenkrijgen, geldt een voorzorgsprincipe. Als we niet kunnen uitsluiten of een verdacht stofje in ons eten een gezondheidsrisico vormt, dan kiezen we voor de veiligheid van ons eten. We hanteren dan een beperkend advies.