Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij
voorkeur vette vis. Vette vis bestaat uit meer dan 5% vet en is te vinden in de winkel of bij de viskraam. Onder andere makreel, haring, zalm en sardines vallen onder vette vis.
Waarom is vette vis zoals haring gezond?
Vis eten is vooral belangrijk vanwege de vetzuren DHA en EPA. Dit zijn onverzadigde vetzuren die voornamelijk voorkomen in vette vis zoals haring en zalm. Lees meer over vette vis.
Het maakt niet uit of de vis vers is, uit de diepvries komt of uit een blik of pot. Kies bij zoute haring uit blik of pot bij voorkeur voor haring met maximaal 2,5 gram zout per 100 gram.
Vlaggetjesdag
In juni is het elk jaar Vlaggetjesdag. Op deze speciale dag wordt het eerste vaatje nieuw gevangen haring binnengehaald in Scheveningen. De zogenoemde Hollandse Nieuwe valt onder de vette vissoorten.
Lekkere recepten met haring
Haring eten als je zwanger bent
Rauwe haring (maatjesharing of Hollandse Nieuwe) kun je beter laten staan, om voedselinfecties te voorkomen. Lees meer over haring eten als je zwanger bent. Na verhitting is het eten van vis, waaronder haring, wel veilig.
3 tips om voldoende vis te eten
Wil je graag 1 keer per week vis eten, bij voorkeur vette vis. Lukt dat niet altijd, probeer dan eens 1 van de onderstaande tips.
- Maak een salade met vis, zoals met sardientjes of gerookte forel.
- Doe vis in de oven of de grill. Probeer zalm eens als vispakketje
- Doe eens vis op brood tijdens de lunch, zoals makreel en tonijn uit blik.
Kun
je wel zeggen dat één product gezond is?
Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het
gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet
of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding.
Lees meer.
Haring eten als je zwanger bent
Rauwe haring (maatjesharing of Hollandse Nieuwe) kun je beter laten staan, om voedselinfecties te voorkomen tijdens je zwangerschap. Lees meer over haring eten als je zwanger bent. Na verhitting is het eten van vis, waaronder haring, wel veilig. Als je zwanger bent is het belangrijk om voldoende vis te eten, namelijk twee keer per week. Één keer kies je voor vette vis (zoals haring, zalm en forel) en één keer voor magere vis (zoals tilapia en schol). Als het je niet lukt om twee keer per week vis te eten, neem dan een supplement met 250-450 mg DHA.