Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is aluminium in mijn eten en drinken gevaarlijk?

Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in heel kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. Aluminium komt van nature in veel producten voor. Het is dus onvermijdelijk dat je het binnenkrijgt.

Hoe krijg je aluminium binnen?

Aluminium krijg je vooral binnen via eten en kraanwater. In veel voedingsmiddelen komt het van nature voor. In fruit en vlees- en visproducten zit heel weinig aluminium. In specerijen, kruiden, theebladeren en cacaobonen komt het iets meer voor.

Ook in bepaalde additieven (E-nummers) zoals kleurstoffen kan aluminium zitten. Wel is het gebruik in additieven beperkt en er gelden strenge regels. Ook voor drinkwater zijn er strenge eisen. Als er te veel aluminium in het water zit, komt dit niet bij ons uit de kraan.

In wat voor producten zit aluminium nog meer?

In sommige producten waarin klei is gebruikt, kan veel aluminium zitten. Het gaat bijvoorbeeld om ontslakkingsklei, die wordt gebruikt bij ontgiften of detoxen. En om kleiproducten zoals pimba of kalebaskalk, die zouden helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid. Naast aluminium kunnen er ook andere schadelijke stoffen inzitten, zoals lood en dioxine. Neem deze producten niet. Ze zijn niet veilig en de werking is niet bewezen.

Aluminium kan ook in cosmetische producten zitten zoals tandpasta en deodorant. Deze vormen bij normaal gebruik geen risico voor de gezondheid. Aluminium kan verder zitten in schoonmaakmiddelen, bodemdeeltjes, huisstof en sommige vaccins en medicijnen.

Koken en bewaren in aluminium

Aluminium kan ook via kookgerei of verpakkingsmaterialen in kleine hoeveelheden in het voedsel terecht komen. Dat komt omdat aluminium kan oplossen in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring.

Maak je koffie met een aluminium percolator? Was deze niet af in de vaatwasmachine. Het kan zijn dat de beschermlaag van de percolator eraf gaat in de vaatwasmachine.

Is aluminium schadelijk?

Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging. Ook wanneer je andere bronnen erbij optelt ligt de totale hoeveelheid over het algemeen ruim beneden de waarde waarop het schadelijk kan zijn.

Risicogroep

Voor mensen waarbij de nieren niet goed functioneren, kan aluminium wel gevaarlijk zijn. De aluminium kan zich dan namelijk ophopen in het lichaam. Als je nieren niet goed werken en je gebruikt bijvoorbeeld vaak aluminium kookgerei in combinatie met hele zure of zoute voedingsmiddelen, dan kun je te veel aluminium binnenkrijgen.

Wat gebeurt er als je te veel aluminium binnenkrijgt?

Mocht je te veel aluminium binnenkrijgen, dan kan het zenuwstelsel en de botten worden aangetast. In het verleden is er ook een link gelegd tussen de blootstelling aan aluminium en borstkanker en de ziekte van Alzheimer. Maar dit is nooit wetenschappelijk aangetoond.