Geef je flesvoeding (kunstvoeding) aan je baby? Dan maakt het eigenlijk niet uit welk merk je kiest. Want wat er precies in moet zitten staat in de wet. Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Voor baby’s vanaf 6 maanden is er ‘opvolgmelk’. Wanneer deze termen op de verpakking staan, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
Alle merken kunstvoeding zijn even goed
Voor Nederland is in de Europese wetgeving vastgelegd wat er in volledige zuigelingenvoeding moet zitten. Het maakt dus niet uit welk merk je kiest of hoe duur het product is. En wil je eens een ander merk uitproberen? Dan kan dat geen kwaad. Geschikte kunstvoeding voor 0 tot 6 maanden herken je aan de termen ‘zuigelingenmelk’ of ‘volledige zuigelingenvoeding’. Bij geschikte kunstvoeding voor baby’s vanaf 6 maanden staat ‘opvolgzuigelingenvoeding’ of ‘opvolgmelk’ op de verpakking.
Andere type voedingen zijn meestal niet nodig
Er zijn ook verschillende type voedingen. Bijvoorbeeld voor hongerige baby’s of voor baby’s met krampjes. Meestal is zo’n aparte soort niet nodig. Heb je toch het idee dat je baby andere voeding nodig heeft en wil je overstappen? Overleg dan eerst met het consultatiebureau.
Ga niet experimenteren
Maak geen eigen flesvoeding door koemelk, geitenmelk of paardenmelk met water te mengen. Deze soorten melk zijn geen volwaardige voeding voor baby's. Maak ook geen eigen flesvoeding door melk en kunstvoeding te mengen. Meng kunstvoeding altijd met water.
Plantaardige kunstvoeding lastig verkrijgbaar
Het is nog lastig om je kind volledig plantaardige kunstvoeding te geven. Zuigelingenvoeding en opvolgmelk
bevatten meestal koemelk als eiwitbron.
Kunstvoeding op basis van bijvoorbeeld rijsteiwit
mag in Nederland niet verkocht worden. Koemelk, geitenmelk, wei en soja zijn toegestaan als
eiwitbron in flesvoeding. Kunstvoeding gemaakt van soja is dus de enige
plantaardige optie, maar dat is nauwelijks te koop in Nederland.
Laat je niet afleiden door de verpakking
Wanneer je voor het schap staat lijken de verschillende merken toch te verschillen. Dat komt omdat fabrikanten nog extra stofjes in de kunstvoeding mógen doen, naast de verplichte stoffen. Ook de extra stofjes die er in mogen zijn vastgelegd in de wet. Deze stofjes zijn dus niet slecht voor je kind.
Maar de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geeft aan dat ze ook niets toevoegen aan de gezondheid van je kindje. De 'extra' stofjes maken het ene merk dus niet beter dan het andere merk. Elk merk voegt weer andere 'extra' stofjes toe.
Bekijk welke stoffen dit kunnen zijn
Stoffen die fabrikanten extra toevoegen zijn bijvoorbeeld:
sluiten
Is je baby ouder dan 6 maanden?
Na de 6 maanden ga je over op opvolgmelk. Ook voor opvolgmelk geldt dat het in de wet is vastgelegd welke stoffen erin moeten zitten. Dus het maakt niet uit welk merk je kiest of hoe duur het product is. Vanaf 1 jaar kun je gewone melk geven.
Wat als het melkpoeder voor mijn baby op is in de winkel?
Als het merk flesvoeding dat je altijd gebruikt op is, kun je veilig overstappen naar een ander merk. De samenstelling en voedingswaarde van kunstvoeding verschilt namelijk per merk niet zoveel.
Ook overstappen naar een andere soort kunstvoeding is veilig, bijvoorbeeld naar een speciale soort tegen darmkrampen of spugen. Maar pas wel op als je baby een koemelkallergie heeft, dan zijn alleen hypoallergene kunstvoedingen geschikt.
Reageren op voeding
Het kan zijn dat je baby misschien wat anders reageert als je overstapt naar een ander merk, maar dat is normaal. Je baby moet wennen aan een ander smaakje of een iets andere samenstelling. Dat gaat meestal snel over.
Kijk goed rond
Wil je graag je eigen merk blijven geven? Kijk dan goed rond, bezoek meerdere winkels of bestel het in een webshop. Daar zijn nu vaak nog wel voorraden aanwezig.