Omschrijving
Omega 6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze staan ook bekend als n-6-vetzuren. 85 tot 90% van de meervoudig onverzadigde vetzuren bestaan uit omega 6-vetzuren. Het meest voorkomende omega-6-vetzuur is Linolzuur.
Bronnen van omega 6-vetzuren
Het omega 6-vetzuur linolzuur zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Linolzuur is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam linolzuur niet zelf kan maken en het via de voeding binnen moet krijgen.
Andere voorbeelden van omega 6-vetzuren zijn arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA). AA maakt het lichaam zelf uit linolzuur. Verder zit AA in eieren, gevogelte, orgaanvlees en vis. GLA komt voor in bepaalde plantaardige oliën zoals teunisbloemolie. AA en GLA zijn geen essentiële vetzuren.
Gezondheidseffecten
Omega 6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigde vet verlaagt het LDL cholesterolgehalte en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Lees meer bij onverzadigd vet.
Een tekort aan linolzuur leidt tot een droge schilferige huid. Linolzuur is belangrijk voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen.
Voedingsadvies
Van de omega 6-vetzuren bestaat er alleen voor het linolzuur een advies. Je krijgt voldoende linolzuur binnen door oliën en vetten te eten die je gebruikt bij het klaarmaken van eten en het besmeren van brood.
Hoeveel linolzuur?
Voor linolzuur heeft de Gezondheidsraad een adequate inname vastgesteld. Het advies geldt dat 2% van de calorieën die je op een dag nodig hebt van linolzuur komt. Voor een vrouw die 2.000 kilocalorieën per dag binnenkrijgt, komt dit neer op 4 gram linolzuur per dag. Voor een man die gemiddeld 2.500 kilocalorieën per dag eet, komt dit neer op 6 gram.
Gemiddeld krijgen Nederlanders voldoende linolzuur binnen: gemiddeld 14 gram per dag.
Meer advies
Bij
vetten staan de adviezen voor alle typen vet bij elkaar.