Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Veilige schoolkantine

Elk bedrijf of elke organisatie waar gewerkt wordt met voeding moet aan wet- en regelgeving voldoen. Dit is vastgelegd in de Warenwet. Er moet voedselveilig gewerkt worden en consumenten moeten informatie krijgen over allergenen. Deze regels gelden ook voor scholen. De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de uitvoering van de wet.

Hygiënecode

Bij het werken met voeding kunnen er dingen fout gaan waardoor de voedselveiligheid in gevaar kan komen. Als producten bijvoorbeeld niet goed worden bewaard, kunnen bacteriën soms uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden. Elke organisatie of bedrijf waar gewerkt wordt met voeding moet daarom een voedselveiligheidsplan hebben: een HACCP-plan.

Jullie kunnen als school gebruik maken van de Hygiënecode voor de contract- en inflightcatering. Als jullie de werkinstructies die daarin staan toepassen, voldoen jullie aan de wet- en regelgeving en blijft jullie kantine veilig.

Allergenen en dieetwensen

Op elke school zijn er jongeren met een voedselallergie of intolerantie, zoals notenallergie en lactose-intolerantie. Ook kunnen leerlingen en studenten dieetwensen hebben in verband met een ziekte of een bepaalde (geloofs)overtuiging. Denk aan coeliakie, diabetes, een veganistisch eetpatroon of halal voeding.

Het is belangrijk hier als school rekening mee te houden. Jullie kunnen onder andere aparte producten aanbieden en in de kantine op kruisbesmetting letten. Als het nodig is, kunnen jullie individuele afspraken vastleggen samen met de leerling of student en eventueel de ouders/verzorgers.

Ook kunnen jullie afspraken maken in geval van een eetstoornis. Denk aan anorexia nervosa of boulimia nervosa. Dit is belangrijk omdat alles wat met eten te maken heeft, voor iemand met een eetstoornis een bron van spanning is. Voor deze jongeren is intensieve psychologische en/of medische begeleiding door een professional nodig. Als school zijn jullie dus niet verantwoordelijk voor het geven van voedingsadvies. Wel kunnen jullie als school ondersteunend zijn aan de behandeling.

Welke informatie over allergenen moeten we geven als school?

Consumenten, waaronder leerlingen en studenten op school, moeten juiste informatie krijgen over het eten en drinken dat ze kunnen krijgen. Dat staat in de Europese wet Voedselinformatie. Het moet onder andere duidelijk aangegeven worden of in producten ingrediënten zitten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, zoals pinda’s of andere noten, melk of glutenbevattende granen zoals tarwe.  

Er gelden regels voor verpakte producten zoals kant-en-klare broodjes of kant-en-klare snacks die je bij de winkel of via de leverancier kunt krijgen, maar ook voor niet-voorverpakte producten, zoals zelfgemaakte broodjes, snacks of salades. Jullie moeten bij deze producten duidelijk aangeven waar ze uit bestaan en informatie geven als ze allergenen bevatten.

sluiten
Hoe geven we die informatie over allergenen?
De informatie over allergenen moet altijd beschikbaar zijn. De informatie mogen jullie schriftelijk of mondeling geven, maar moet in ieder geval ook altijd schriftelijk te controleren zijn. De informatie kunnen jullie op verschillende manieren geven. Op de menukaart, op de prijslijst of als kaartje bij het product. Jullie kunnen ook op de menulijst of prijslijst vermelden dat informatie over allergenen op verzoek beschikbaar is.  
sluiten

5x veilig in de kantine

Door in de schoolkantine hygiënisch en veilig met eten om te gaan, voorkom je dat leerlingen of studenten ziek worden van het eten. We leggen aan de hand van 5 stappen uit waar je op moet letten. Bekijk de stappen hieronder of download de infokaart (pdf).

Veilig in de schoolkantine

Kopen


  • Let op de houdbaarheidsdatum. 'Te gebruiken tot'-datum (TGT) verstreken? Gooi het product weg. 'Ten minste houdbaar tot'-datum (THT) verstreken: kijk, ruik en proef of het nog goed is.
  • Berg gekoelde en diepvriesproducten zo snel mogelijk op in de koelkast of in de vriezer. Geleverde gekoelde producten horen kouder te zijn dan 7°C.

Wassen


  • Was je handen vaak en goed met zeep voor het bereiden van voedsel. Maar ook na het aanraken van rauw vlees, na toiletbezoek en na niezen en hoesten. Droog handen af aan een droge, schone handdoek of een papieren wegwerphanddoek.
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als ze rauw worden gegeten.

Scheiden


  • Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn.
  • Gebruik keukengerei (zoals snijplanken, messen of spatels), dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis, niet meer voor groenten en fruit. Of was het keukengerei tussendoor af met heet sop.

Verhitten


  • Verhit rauw eten tot het gaar is. Vooral vlees, kip, eieren en vis.
  • Verhit restjes eten en soep door en door tot stomend heet. Schep het goed om tijdens het verhitten. Ook bij opwarmen in de magnetron.

Bewaren


  • Bewaar bederfelijke producten zoals vlees en melk(producten) in de koelkast op 4 °C. Haal producten niet te lang van tevoren uit de koelkast.
  • Gooi bederfelijke producten weg als deze langer dan 2 uur buiten de koeling hebben gestaan. Gebruik onze Bewaarwijzer voor het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten.