Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten

Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees. Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees.  

Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. 

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.

Omschrijving

Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu.

Vegetariërs

Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel, heeft een vegetarisch eetpatroon. Dit heet officieel lacto-ovo-vegetarisch. Sommige mensen die geen vlees eten, eten wel vis (pescotariërs). Naar schatting eet ongeveer 5% van de bevolking vegetarisch.

Veganisten

Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen melk of eieren. Zij gebruiken verder geen materialen afkomstig van dieren, zoals leer.

Flexitariërs

Mensen die op sommige dagen vlees laten staan, noemen we flexitariërs. Bijna 90% van de Nederlanders eet regelmatig ten minste één dag in de week geen vlees. 55% eet 3 dagen of meer geen vlees bij de warme maaltijd. 

Gezondheidseffecten

Minder vlees en zuivel eten en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers zorgt net als een helemaal vegetarisch eetpatroon voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen. Deze kun je ook uit andere producten halen. Het gaat om:

  • Eiwitten voor de bouw van lichaamscellen. 
  • IJzer voor het transport van zuurstof door je bloed. 
  • Vitamine B1 voor de verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart en zenuwstelsel.
  • Vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van het zenuwstelsel.

Minder vlees of vegetarisch eten

Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen. Lees meer bij ‘hoe eet ik minder vlees of vegetarisch’.

Veganistisch eten

Lees meer bij  'Hoe kan ik gezond veganistisch eten?'

Vitamine B12

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Vegetariërs die weinig zuivel nemen en veganisten krijgen daarom het advies vitamine B12-tabletten te slikken. Ook voor zwangere vrouwen die geen vlees of vis eten is het belangrijk om goed op hun vitamine B12-inname te letten en deze eventueel aan te vullen met een vitamine B12-supplement.

Duurzaamheidsaspecten

Het is positief voor het milieu als mensen minder vlees eten en vaker vlees vervangen door andere producten. Dierlijke producten belasten het milieu namelijk sterker dan plantaardige. Dat geldt het sterkst voor vlees. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voorspelt tot aan 2050 een stijging van 70% in de vraag naar vlees. En dat terwijl de grenzen van de aarde al zijn overschreden als het gaat om bijvoorbeeld klimaatverandering. 

De milieubelasting van dierlijke versus plantaardige producten

De milieubelasting van dierlijke producten in vergelijking met plantaardige is:

  • 2 tot 60 keer meer broeikasgas-uitstoot
  • 3 tot 10 keer meer voor landgebruik en energiegebruik.

Ook is er meer vervuiling in de vorm van bestrijdingsmiddelen, zware metalen en antibiotica. 

Lees meer over duurzamer eten, milieu en klimaat, natuurbehoud en dierenwelzijn

Voedselafdruk

Kijk welke impact geen of minder vlees eten heeft op jouw Voedselafdruk