Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Etiket

Ga met de muis over onderstaand etiket voor een uitleg van de verschillende onderdelen. Werkt het niet goed, klik dan op Crtl en F5 tegelijk.

Etiketten zijn het onderdeel van de verpakking dat informeert over een levensmiddel. Op het etiket staat bijvoorbeeld wat in een levensmiddel zit. Je weet daardoor beter wat je koopt en je kunt producten onderling vergelijken.

Wat precies op een etiket moet staan is vastgelegd in de Warenwet Informatie Levensmiddelen (WIL) en in de Europese wet Voedselinformatie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt hier toezicht op.

Wat wel en niet op het etiket staat, hangt af van de manier waarop het product is verpakt. De winkelier doet meestal zelf een zakje om niet-voorverpakte producten, zoals ‘kaas van het mes’. Daar hoeft minder informatie op te staan. De meeste levensmiddelen zijn voorverpakt: de fabrikant verpakt ze, niet de winkelier. Op al die levensmiddelen staat deze verplichte informatie.

Meer informatie

Lees voor meer informatie onze webpagina's met praktische tips over etiketten lezen. Je kunt ook de folder Het etiket helpt je gezonder kiezen inkijken en bestellen in de webshop. Of download de gratis app Kies Ik Gezond?.

Plaatjes
Als op de verpakking een plaatje staat (in dit geval aardbeien), moet bij de ingrediënten staan hoeveel hiervan in het product zit. In dit geval 7% aardbei.
Lees meer
Bewaaradvies

Hier staat hoe je het product het beste kunt bewaren. Zet je koelkast altijd op 4 °C, dan blijven je producten langer goed. Meer bewaartips? Zoek je product op in de online Bewaarwijzer.

Lees meer

je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie. We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie.

We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie. We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. je kan natuurlijk ook nog iets anders doen met deze informatie. We zorgen ervoor dat het allemaal goed komt. 

EU-ovaal
Fabrikanten die dierlijke producten gebruiken zoals vlees, vis, zuivel of eieren moeten door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) erkend zijn. Dit kun je zien aan het nummer in het EU-ovaal.
Lees meer
Claims

'Rijk aan calcium en vitamine B12' en '0% vet' zijn voedingsclaims en moeten aan Europese regels voldoen. Lees meer over claims.

Lees meer
Keurmerk
Een keurmerk op de verpakking of het etiket kan helpen bij het maken van een gezonde of duurzame keuze. Lees meer over verschillende keurmerken en hun betekenis.
Lees meer
Fabrikant / importeur

De naam en het adres van de fabrikant of de importeur staan altijd op de verpakking vermeld. Zodat je weet met wie je contact moet opnemen als je een klacht hebt of meer informatie wilt.

Lees meer
Claims
Fabrikanten zijn vrij de termen 'natuurlijk', 'vers' of 'ambachtelijk' te gebruiken, zolang ze niet misleidend zijn. Het is dus niet wettelijk vastgelegd wanneer een fabrikant een product 'natuurlijk', 'vers' of 'ambachtelijk' mag noemen en wanneer niet.
Lees meer
Inhoud
Dit is de nettohoeveelheid (of het aantal stuks als dit makkelijk na te tellen is). Vloeistoffen worden uitgedrukt in milliliters of liters. Vaste stoffen worden uitgedrukt in grammen of kilo's.

Het symbool e staat voor 'estimated', ofwel: de inhoud is ongeveer 500 ml.
Lees meer
Ingrediënten
Dit zijn de grondstoffen waarmee het levensmiddel is gemaakt. Het ingrediënt dat het meest in het product zit, staat vooraan (in dit geval magere yoghurt). Het product dat er het minst inzit staat achteraan (in dit geval de kleurstof karmijnzuur).
Lees meer

Allergenen

Dit zijn stoffen die bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken (in dit geval melk en melkeiwitten). Andere voorbeelden zijn ei, gluten, pinda's en noten. De veelvoorkomende allergenen moeten duidelijk aangegeven worden op het etiket.

 

Aroma's

Dit zijn stoffen die geur of smaak geven. Aroma's mogen alleen 'natuurlijk' worden genoemd als ze uit een natuurlijke bron komen en gewonnen zijn via een natuurlijk proces. Omdat in dit geval de naam van de vrucht erbij staat (aardbei-aroma), moet het aroma voor 95% uit aardbei gewonnen zijn.

 

Additieven

Fabrikanten voegen soms additieven toe, zodat het product er beter uitziet, beter smaakt of zodat je het langer kunt bewaren. Eerst staat de categorie aangegeven, bijvoorbeeld 'kleurstof', dan volgt het E-nummer of de naam van de stof, zoals 'karmijnzuur'.

Streepjescode

De streepjescode bestaat uit 13 cijfers. De eerste 2 of 3 cijfers zeggen in welk land de code is uitgegeven. Dat hoeft niet het land te zijn waar het is geproduceerd. De code voor Nederland is 87.

Lees meer
Voedingswaarde
In deze tabel staan de hoeveelheden energie en voedingsstoffen die in het product zitten. Kijk naar de hoeveelheid per 100 gram of milliliter als je producten met elkaar vergelijkt.
Lees meer
Houdbaarheid
Hier staat tot welke datum je een product minimaal nog kunt eten of drinken. Dit geldt als de verpakking nog ongeopend is en je het product op de juiste manier bewaart. Op een verpakking kan een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot) staan. THT-producten kun je vaak ook na de datum nog eten of drinken, zolang het product er goed uitziet en goed ruikt en proeft. Gooi TGT-producten na de datum weg.
Lees meer
INGREDIËNTEN: magere yoghurt (melk), suiker, 7% aardbei, gemodificeerd maiszetmeel, melkeiwitten, natuurlijk aardbei-aroma, kleurstof: karmijnzuur.
VOEDINGSWAARDE
Per 100 ml Per portie
(150 ml)
*
Energie 316 kJ /
74 kcal
473 kJ /
111 kcal
6%
Vetten 0,1 g 0,1 g < 1%
Waarvan verzadigde vetzuren < 0,1 g < 0,1 g < 1%
Koolhydraten 14,7 g 22,1 g
Waarvan suikers 13,7 g 20,6 g 23%
Vezels 0,2 g 0,3 g
Eiwitten 3,6 g 5,4 g
Zout 0,12 g 0,18 g 3%
Calcium 126 mg 189 mg 16%**
Vitamine B2 18 mg 27 mg 13%**
Vitamine B12 40 μg 60 μg 16%**
*

**
Percentage per portie, referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ/ 2000 kcal)
Percentage per 100 ml van de dagelijkse referentie-inname
BEWAARADVIES: gekoeld bewaren (max 7°C). Na openen beperkt houdbaar.
TENMINSTE HOUDBAAR TOT: zie bovenzijde verpakking.
Voorbeeld Etiket BV: Postbus 123, 1234 AB Rotterdam
www.voorbeeld-etiket.nl
Inhoud:
500 ml