Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Maagzweer

Een maagzweer is een wondje in de beschermende laag van de maag. Of net voorbij de uitgang van de maag aan het begin van de twaalfvingerige darm. Daardoor kan maagzuur in contact komen met de onderliggende zenuwen. Dit is erg pijnlijk. 

Alleen een arts kan vaststellen of maagklachten worden veroorzaakt door een maagzweer.

Omschrijving

Een maagzweer is een gat in de beschermende slijmvlieslaag van de maag of net voorbij de uitgang van de maag aan het begin van de twaalfvingerige darm. Deze slijmvlieslaag beschermt normaal gesproken onderliggende zenuwen van de maag- of darmwand tegen het maagzuur. In het geval van een maagzweer mist deze bescherming. Zo komt het maagzuur dus in contact met de zenuwen. 

Oorzaken van een maagzweer

De belangrijkste oorzaak van een maagzweer is de Helicobacter pylori-bacterie. De Helicobacter pylori is één van de weinige bacteriën die het maagzuur kan overleven. Besmetting met deze bacterie vindt meestal plaats op jonge leeftijd. Wanneer het onbehandeld blijft, kan de bacterie levenslang aanwezig blijven in de maag. Ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet zijn met de bacterie krijgt een maagzweer. Wanneer Helicobacter pylori de aangewezen oorzaak is, zal de arts een behandeling met antibiotica starten om de bacterie te verwijderen.

Een andere mogelijke oorzaak is het gebruik van aspirine en bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac. Deze medicijnen kunnen het slijmvlies van de maag irriteren. Stress en andere factoren, zoals roken, kunnen klachten wel erger maken maar zijn geen oorzaak. 

Gezondheidseffecten

Het is erg pijnlijk wanneer door een maagzweer het maagzuur in contact komt met de zenuwen in de maag- of darmwand. Bij een maagzweer beginnen klachten meteen na het eten. Bij een zweer in de twaalfvingerige darm beginnen klachten wanneer het eten de maag uit is. 

Voedingsadvies

Voor iedereen, inclusief mensen met een aandoening, geldt het advies om gezond te eten. Voor mensen met een maagzweer is er geen specifiek voedingsadvies. Als een arts een maagzweer vaststelt, volgt een passende behandeling. Wanneer er geen aanwijzingen zijn voor een maagzweer of een infectie met Helicobacter pylori, kunnen maagklachten (zoals brandend maagzuur) mogelijk aangepakt worden met voedings- en leefstijladviezen. 

Meer informatie