Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Mais

Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais.

In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn.

Er is biologische mais verkrijgbaar.

Omschrijving

Mais is een graansoort. Je kunt het ook eten als groente. Maiskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maiskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten. Sommige soorten mais hebben een heel hoog zetmeelgehalte. Andere soorten een hoog suikergehalte, zoals suikermais. Dit is de soort die we eten. 

Producten met mais

Suikermais vind je in de winkel terug als:    

  • Cornflakes
  • Maiskolven
  • Maiskorrels in blik of pot
  • Gedroogde maiskorrels
  • Maisbrood
  • Maischips, zoals tortillachips
  • Maispannenkoeken, zoals tortilla’s
  • Maissnacks, zoals gepofte maisknabbels voor jonge kinderen
  • Maiswafels, zoals rijstwafels maar dan van mais
  • Maïzena
  • Polenta
  • Popcorn
  • Zoetstoffen, zoals maissiroop 

Herkomst

Suikermais wordt geïmporteerd uit andere landen, zoals de Verenigde Staten, China, Brazilië, Mexico en Argentinië. Verse maiskolven zijn goed verkrijgbaar in de zomer, gemiddeld in de herfst en winter, maar bijna niet in de lente. Diepvriesmaiskolven zijn het hele jaar door verkrijgbaar. In Nederland wordt alleen snijmais verbouwd. Die wordt gebruikt als veevoer. 

Productie

Mais wordt 1 keer per jaar gezaaid en heeft een groeiperiode van gemiddeld 120 dagen. Het gewas heeft tijdens de groei veel warmte en licht nodig. De planten kunnen niet goed tegen nattigheid. De oogst is tussen augustus en oktober. Mais wordt onrijp geoogst. 

Bewaren

Gedroogde maiskorrels blijven langer houdbaar als je ze koel, donker en droog bewaart. Verse mais is beperkt houdbaar. Kijk daarvoor op de verpakking.

Bereiden

Verwijder de schutbladen en de draden van de kolf. Kook de kolven in ruim water. Voeg geen zout toe, want zout maakt de maiskorrels hard. Kook maiskolven gemiddeld 10 tot 15 minuten. Stomen duurt ongeveer 5 minuten langer. De maiskorrels zijn na het koken of stomen gemakkelijk van de kolf te snijden of te eten vanaf de kolf. Minimaiskolfjes zijn sneller gaar en geschikt om te verwerken in roerbakschotels. Mais is ook gegaard beschikbaar verpakt in plastic, pot of blik.

Gezondheidseffecten

Voor mais gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor granen en graanproducten en voor groente. Mais is glutenvrij.

Veiligheid

Voor mais gelden dezelfde veiligheidsaspecten als voor granen en graanproducten. 

Duurzaamheidsaspecten

Voor mais gelden dezelfde duurzaamheidsaspecten als voor granen en graanproducten. Er is biologische mais verkrijgbaar. Ook komt er via import in Nederland mais binnen die veranderd is door gentechnologie. Verreweg het grootste deel van gentech-mais is verwerkt in veevoer. Een ander deel wordt verwerkt tot zetmeel, suiker en olie. Het meel en de olie kan terecht komen in sommige margarines, sauzen, koekjes, deegwaren, chocolade, chips, vleesproducten, zuivel, salades, snacks en dranken.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ312 kJ
Energiewaarde in kcal74 kcal
Vet
Vet totaal1,4 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,2 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,4 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,7 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,7 g
Linolzuur0,7 g
ALA0,01 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel2,5 g
Eiwit
Eiwit plantaardig2 g
Eiwit totaal2 g
Vitamines
Alfa-caroteen33 µg
Beta-caroteen24 µg
Beta-cryptoxanthine0 µg
Folaat equivalenten34,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne444 µg
Lycopeen0 µg
Niacine1,7 mg
Retinol activiteit equivalent3 µg
Vitamine B10,12 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,07 mg
Vitamine B60,100 mg
Vitamine C7 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,9 mg
Zeaxanthine375 µg
Overigen
Alcohol0 g
Cholesterol0,0 mg
Water82 g
Koolhydraten
Koolhydraten11,6 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden8,1 g
Polysacchariden3,5 g
Natrium/zout
Natrium0,001 g
Zout0,003 g
Mineralen
Calcium11 mg
Fosfor100 mg
IJzer0,5 mg
Jodium3 µg
Kalium250 mg
Koper0,04 mg
Magnesium45 mg
Selenium0 µg
Zink0,40 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (kg CO2 eq. per 100g)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik (m2 per 100g)
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.