Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Mais

Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais.

In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn.

Er is biologische mais verkrijgbaar.

Omschrijving

Mais is een graansoort. Je kunt het ook eten als groente. Maiskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maiskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten. Sommige soorten mais hebben een heel hoog zetmeelgehalte. Andere soorten een hoog suikergehalte, zoals suikermais. Dit is de soort die we eten. 

Producten met mais

Suikermais vind je in de winkel terug als:    

 • Cornflakes
 • Maiskolven
 • Maiskorrels in blik of pot
 • Gedroogde maiskorrels
 • Maisbrood
 • Maischips, zoals tortillachips
 • Maispannenkoeken, zoals tortilla’s
 • Maissnacks, zoals gepofte maisknabbels voor jonge kinderen
 • Maiswafels, zoals rijstwafels maar dan van mais
 • Maïzena
 • Polenta
 • Popcorn
 • Zoetstoffen, zoals maissiroop 

Herkomst

Suikermais wordt geïmporteerd uit andere landen, zoals de Verenigde Staten, China, Brazilië, Mexico en Argentinië. Verse maiskolven zijn goed verkrijgbaar in de zomer, gemiddeld in de herfst en winter, maar bijna niet in de lente. Diepvriesmaiskolven zijn het hele jaar door verkrijgbaar. In Nederland wordt alleen snijmais verbouwd. Die wordt gebruikt als veevoer. 

Productie

Mais wordt 1 keer per jaar gezaaid en heeft een groeiperiode van gemiddeld 120 dagen. Het gewas heeft tijdens de groei veel warmte en licht nodig. De planten kunnen niet goed tegen nattigheid. De oogst is tussen augustus en oktober. Mais wordt onrijp geoogst. 

Bewaren

Gedroogde maiskorrels blijven langer houdbaar als je ze koel, donker en droog bewaart. Verse mais is beperkt houdbaar. Kijk daarvoor op de verpakking.

Bereiden

Verwijder de schutbladen en de draden van de kolf. Kook de kolven in ruim water. Voeg geen zout toe, want zout maakt de maiskorrels hard. Kook maiskolven gemiddeld 10 tot 15 minuten. Stomen duurt ongeveer 5 minuten langer. De maiskorrels zijn na het koken of stomen gemakkelijk van de kolf te snijden of te eten vanaf de kolf. Minimaiskolfjes zijn sneller gaar en geschikt om te verwerken in roerbakschotels. Mais is ook gegaard beschikbaar verpakt in plastic, pot of blik.

Gezondheidseffecten

Voor mais gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor granen en graanproducten en voor groente. Mais is glutenvrij.

Veiligheid

Voor mais gelden dezelfde veiligheidsaspecten als voor granen en graanproducten. 

Duurzaamheidsaspecten

Voor mais gelden dezelfde duurzaamheidsaspecten als voor granen en graanproducten. Er is biologische mais verkrijgbaar. Ook komt er via import in Nederland mais binnen die veranderd is door gentechnologie. Verreweg het grootste deel van gentech-mais is verwerkt in veevoer. Een ander deel wordt verwerkt tot zetmeel, suiker en olie. Het meel en de olie kan terecht komen in sommige margarines, sauzen, koekjes, deegwaren, chocolade, chips, vleesproducten, zuivel, salades, snacks en dranken.