Wat is molybdeen?
Molybdeen is een spoorelement. Een spoorelement is een
mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.
Hoe neemt het lichaam molybdeen op?
Je lichaam neemt molybdeen op aan het begin van de
dunne darm. De opname van molybdeen uit de voeding ligt tussen 60% tot
bijna 100%. Het percentage is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid die
wordt gegeten: hoe groter de hoeveelheid, hoe lager het percentage.
Waar zit molybdeen in?
Molybdeen komt voor in bijna alle voedingsmiddelen. Volkorenbrood en volkoren graanproducten, peulvruchten en
noten zijn voedingsmiddelen waar het veel in zit.
Waarvoor heb je molybdeen nodig?
Molybdeen is een onmisbaar onderdeel van enzymen.
Enzymen zijn eiwitten die bepaalde processen in het lichaam op gang brengen of
versnellen. Molybdeen zit in enzymen die nodig zijn voor de opbouw en afbraak
van eiwitten.
Hoeveel molybdeen heb je per dag nodig?
Voor molybdeen is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten binnenkrijgen.
Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting
aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat
onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent
dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke
overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt.
In de tabel
hieronder zie je de adequate inname van molybdeen voor
verschillende groepen.
Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende molybdeen binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat.
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan molybdeen?
Een tekort aan molybdeen is nog nooit bij mensen
aangetroffen.
Wat zijn de gevolgen van te veel molybdeen?
De kans is erg klein dat iemand via eten te veel
molybdeen binnenkrijgt. Als dit toch gebeurt, kan dat leiden tot extra verlies
van koper via
de urine.
Aanvaardbare bovengrens
Hoewel het erg moeilijk is om te veel molybdeen binnen
te krijgen, is er door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) een aanvaardbare bovengrens vastgesteld. In
onderstaande tabel zie je de aanvaardbare bovengrens van molybdeen voor
verschillende leeftijden.