Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Molybdeen

Molybdeen is een spoorelement dat nodig is bij de stofwisseling. Molybdeen komt voor in volkorenbrood en volkoren graanproducten, peulvruchten en noten.

Een tekort aan molybdeen bij de mens is niet bekend. Het ontstaan van een overschot aan molybdeen in het lichaam is onwaarschijnlijk.

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende molybdeen binnen.

Omschrijving

Molybdeen is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.

Bronnen van molybdeen

Molybdeen komt voor in bijna alle voedingsmiddelen. Volkorenbrood en volkoren graanproducten, peulvruchten en noten zijn voedingsmiddelen waar het veel in zit. 

Opname van molybdeen

Je lichaam neemt molybdeen op aan het begin van de dunne darm. Molybdeen wordt goed opgenomen uit de voeding. Verschillende onderzoeken laten zien dat het percentage kan variëren van ongeveer 60% tot bijna 100%. Het percentage is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid die wordt gegeven: hoe hoger de hoeveelheid hoe lager het percentage.

Gezondheidseffecten

Molybdeen is een onmisbaar onderdeel van enzymen. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde processen in het lichaam op gang brengen of versnellen. Molybdeen zit in enzymen die nodig zijn voor de opbouw en afbraak van eiwitten.

Molybdeentekort 

Een tekort aan molybdeen is nog nooit bij mensen aangetroffen.  

Te veel molybdeen 

De kans is erg klein dat iemand via eten te veel molybdeen binnenkrijgt. Als dit toch gebeurt, kan dat leiden tot extra verlies van koper via de urine.

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende molybdeen binnen.

Aanbevolen inname molybdeen

Voor molybdeen is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt. Bij gezonde mensen die voldoende eten komen molybdeen-tekorten niet voor.

Categorie/leeftijd Adequate inname  

Kinderen

 

6-11 maanden

10

1-3 jaar

15

4-6 jaar

20

7-10

30

Mannen

 

11-14 jaar

45

15-17 jaar

65

19-50 jaar

65

50-70 jaar

65

> 70 jaar

65

Vrouwen

 

11-14 jaar

45

15-17 jaar

65

19-50 jaar

65

50-70 jaar

65

> 70 jaar

65

Zwangere vrouwen

65

Bij borstvoeding

65

Bronnen:

Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018.

Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2018 

Overige leeftijden en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014.

*microgram per dag

Aanvaardbare bovengrens

Hoewel het erg moeilijk is om te veel molybdeen binnen te krijgen bestaat er een aanvaardbare bovengrens voor de inneming. Voor een veilige inname zijn door de EFSA de volgende bovengrenzen vastgesteld:

  • 100 microgram per dag voor kinderen van 1 - 3 jaar
  • 200 microgram per dag voor kinderen van 4 - 6 jaar
  • 250 microgram per dag voor kinderen van 7 - 10 jaar  
  • 400 microgram per dag voor kinderen van 11 - 14 jaar
  • 500 microgram per dag voor kinderen van 15 - 17 jaar
  • 600 microgram per dag voor volwassenen